Ukrajinci zasáhli loděnici v Sevastopolu, zřejmě poškodili ruskou ponorku a výsadkovou loď

Nod loděnicemi v Sevastopolu se vznáší tým z nočního požáru

Nod loděnicemi v Sevastopolu se vznáší tým z nočního požáru Zdroj: Reuters

Přístavem Sevastopol na ukrajinském poloostrově Krym, který anektovalo Rusko, otřáslo v noci několik mohutných výbuchů, informovala agentura Unian. Ukrajinci ve městě zasáhli loděnici, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění, uvedl šéf správy města Michail Razvožajev. Útok, který poškodil dvě lodě ruského námořnictva, měly na svědomí ukrajinské střely s plochou dráhou letu a námořní drony, uvedlo podle agentury RIA Novosti v prohlášení ruské ministerstvo obrany. Rusové uzavřeli Krymský most, který spojuje poloostrov s Ruskem,

„Ozbrojené síly Ukrajiny v noci zaútočily na dok Ordžonikidze v Sevastopolu deseti střelami s plochou dráhou letu a třemi dálkově řízenými námořními drony na lodě Černomořské flotily,“ citovala ruská média prohlášení ruského ministerstva obrany. Ruská hlídková plavidla podle něj zničila všechny tři drony, zatímco ruská protiletecká obrana sestřelila sedm z deseti střel. Zbývající střely poškodily dvě plavidla, která byla v docích kvůli opravám.

Místní obyvatelé podle Unian na sociálních sítích během noci upozornili na nejméně sedm výbuchů a záblesků na obloze. Na internetu se také šířily mnohé snímky a videozáznamy zachycující jasné záblesky, plameny a mohutné sloupy dýmu nad městem.

Vojenští analytici na sociálních sítích uvádějí, že poškozenými plavidly jsou podle všeho výsadková loď třídy Popucha a ponorka třídy Kilo. Poškození výsadkové lodi je pravděpdobně závažné. Obě plavidla se v loděnicích dle satelitních snímků s jistotou nacházela v úterý.

Také server RBK-Ukrajina s odkazem na zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky GUR později napsal, že Ukrajina zasáhla při akci výsadkovou loď a ponorku. „V sevastopolských opravných docích Ordžonikidze jsou škody, zejména na vybavení,“ uvedli nejmenovaní činitelé rozvědky.