Ukrajinci zničili devět ruských letadel na krymském letišti

Lidé na pláži během války na Krymu (10.8.2022)

Lidé na pláži během války na Krymu (10.8.2022) Zdroj: ČTK

Kouř po explozi na Krymu (9. 8. 2022)
Kouř po explozi na Krymu (9. 8. 2022)
Kouř po explozi na Krymu (9. 8. 2022)
Kouř po explozi na Krymu (9. 8. 2022)
Kouř po explozi na Krymu (9. 8. 2022)
6
Fotogalerie

Ukrajinský generální štáb ve středu ráno ve své pravidelné svodce informoval o devíti zničených ruských letadlech za posledních 24 hodin. Kde a jak byly letouny zlikvidovány neupřesnil, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ukrajinské vzdušné síly ale na svém facebookovém učtu napsaly, že se tak stalo na ruském vojenském letišti Saky (rusky Saki) u Novofedorivky (rusky Novofjodorovky) na Moskvou anektovaném poloostrově Krym, kterým předešlý den otřásly exploze. Příčiny výbuchů nejsou dosud zcela vyjasněné.

„Saky! Minus devět letadel okupantů,“ uvedly ukrajinské vzdušné síly na sociální síti a zveřejnily obrázek generálního štábu se soupisem - podle něj - dosud zničené ruské techniky na Ukrajině. V kolonce „letadla“ přibylo oproti předchozímu dni devět strojů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Ruskou leteckou základnou na západě Krymu v úterý otřásly silné exploze. Příčiny zůstávají nevyjasněné. Ruské ministerstvo obrany informovalo o explozi několika kusů letecké munice v úložišti na letišti. Neoficiálně se podle ruských médií hovoří o porušení pravidel požární bezpečnosti.

Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v noci na dnešek popřel spekulace o možném ukrajinském útoku. Podle agentury Reuters uvedl, že mohlo jít o práci partyzánských sabotérů nebo o ruskou nekompetentnost. „Samozřejmě ne,“ odpověděl Podoljak na otázku, zda Kyjev je odpovědný za exploze na základně Saky.

Ruská tisková agentura TASS dnes oznámila, že počet zraněných v důsledku explozí v Novofedorivce stoupl na 13, jeden člověk zemřel. Dřívější informace hovořily o devíti raněných a jednom mrtvém.