Uprchlíci pomohli v tuzemské firmě Singing Rock zaplnit neobsazené pozice

Ukrajinští uprchlíci v Česku (ilustrační foto)

Ukrajinští uprchlíci v Česku (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Uprchlíci z Ukrajiny pomohli ve společnosti Singing Rock v Poniklé na Semilsku zaplnit delší dobu neobsazené pracovní pozice. Dodavatel vybavení pro horolezce a výškové práce dnes zaměstnává 164 lidí, z toho deset je Ukrajinek, dvě nastoupily teď v dubnu. Závody má firma v Poniklé, Semilech a v Sudkově na Šumpersku. „Nyní je plno, podařilo se obsadit i pozice, kde to byl dřív problém,“ říká personální manažer Singing Rocku Jiří Čermák.

„V minulosti jsme Ukrajinky zaměstnávali, bylo jich zhruba šest, stávající ukrajinské zaměstnankyně se zapracováním uprchlíků pomáhají - radou, překonávat bariéry včetně jazykových a také s překonáním diskomfortu z nového neznámého prostředí. Zkušenosti s ukrajinskými pracovnicemi jsme měli z minulosti velmi dobré. Po povinných odjezdech se k nám vždy vracela v podstatě stejná skupina, tedy lidé, se kterými jsme byli spokojeni, a také oni se u nás cítili v pohodě,“ doplňuje Čermák.

Limitem pro nabírání uprchlíků je podle něj pro firmu naplněná kapacita výroby, protože všechny stroje už jsou obsazené. „Na druhé straně i nejistota této doby, kdy nevíme, zda za současné napjaté situace ve světě bude dostatek zakázek i ve druhém pololetí. I proto se snažíme chovat obezřetně a situaci průběžně vyhodnocujeme,“ tvrdí personální manažer.

Osm Ukrajinek je zaměstnáno prostřednictvím pracovní agentury. První dvě, které vidí svou budoucnost alespoň na nějaký čas v České republice, převede firma mezi kmenové zaměstnance.

Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků?

Video placeholde
Uprchlická krize: Jaké jsou cílové destinace ukrajinských uprchlíků? • Videohub

„Poslední Ukrajinka, která u nás nastoupila, je z Charkova. Nyní pracuje v našem provoze v Semilech. Do České republiky přijela se dvěma syny, kteří už navštěvují základní školu. Její manžel bojuje v domobraně. Říkala nám, že i když se jí bydlení i práce u nás líbí, bude se chtít vrátit domů, jen jak se situace alespoň trochu uklidní, protože chce za mužem a širší rodinou. U dalších pracovnic je to různé. Ty mladší by tady rády zůstaly, ty, které mají doma manžely, počítají s návratem na Ukrajinu,“ dodává Čermák.

Společnost Singing Rock je součástí skupiny BR Group s výhradně českým kapitálem. Podniká na mezinárodním trhu v průmyslovém textilu, strojírenství, plastikářství a dodávkách dílů pro automotive. Ponikelská firma prodává více než tři čtvrtiny produkce do zahraničí. Největším odbytištěm je Německo, Slovensko a USA, vyváží také do Polska, Itálie nebo Číny. V loňském roce vzrostly tržby společnosti podle předběžných údajů o 17 procent na 314 milionů korun, hospodaření skončilo ziskem přes 26 milionů.

„I přes epidemii se Singing Rocku dařilo, velkou výhodou firmy je, že vyrábí produkt pro koncového zákazníka, který je předmětem výsledku vlastního vývoje, je ve vysoké kvalitě a s vyšší přidanou hodnotou, takže se distribuuje v podstatě do celého světa. V covidových letech obecně klesly náklady na marketingové aktivity - zrušené byly veletrhy i služební cesty, ale zájem o naše produkty se vzhledem k celosvětovým potížím v logistice ještě zvýšil. I letošní rok zatím vypadá dobře,“ míní výkonný ředitel ponikelské firmy Jiří Hrdina.