Válka na Ukrajině ve videu: Deset zásadních okamžiků ruské invaze

Proslov Vladimira Putina 24. února 2022

Proslov Vladimira Putina 24. února 2022 Zdroj: E15 / grafika

Projev Putina před invazí, Fiala na Ukrajině, Masakr v Buči nebo bitva o Mariupol. To jsou jen některé ze silných okamžiků války na Ukrajině. Bude to rok od Putinova proslovu, který válku začal. Tyto okamžiky jsou zachycené na videích, E15 tak připravila několik klíčových momentů války na Ukrajině. Podívejte se na ně. 

24. února 2022 – Noční projev prezidenta Vladimira Putina před invazí na Ukrajinu

Invazena Ukrajinu započala proslovem ruského prezidenta Vladimira Putina, který 24. 2. 2022 ráno dal svolení ke speciální vojenské operaci na Donbasu. Uvedl, že Moskva nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny. „Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ prohlásil Putin v televizním projevu. Také uvedl, že Rusko neplánuje ukrajinské území okupovat. Ve videu se můžete podívat, co Putin tehdy říkal. 

Video placeholde
Noční projev prezidenta Vladimíra Putina před invazí na Ukrajinu • Videohub

15. března 2022 – Fiala míří na Ukrajinu

V úterý dopoledne 15. března 2022 informoval český premiér Petr Fiala, že míří spolu s polským a slovinským premiérem na Ukrajinu, konkrétně do hlavního města Kyjeva na setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Většina české politické scény za to Fialu pochválila, díky nešetřil ani ukrajinský prezident. Někteří evropští politici naopak považovali cestu za příliš riskantní.

„Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil ten den večer před novináři Fiala po setkání se Zelenským. Podívejte se na sestřih z návštěvy.

Video placeholde
Fiala navštívil Ukrajinu (16.3.2022) • Reuters

25. března 2022 – Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi 

Ukrajinský prezident se 25. března 2022 v projevu v Evropské radě ostře obrátil k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. V osobním vzkazu ho vyzval, aby se rozhodl, na čí straně stojí. Maďarsko totiž sice v té době hlasovalo pro všechny balíčky unijních sankcí vůči Rusku, důrazně se však postavilo proti sankcím zaměřeným na dovoz ropy a plynu. Orbán navíc prohlásil, že přes své území Maďarsko nepovolí transport zbraní pro Ukrajinu.

„Viktore, víš, co se děje v Mariupolu?“ uvedl v proslovu. „Jestli můžeš, jdi na nábřeží k Dunaji a podívej se na ty boty. I v dnešním světě znovu nastalo masové zabíjení. A dnes to dělá Rusko,“ apeloval Zelenskyj a připomněl tak válečné hrůzy, které se udály na dunajském nábřeží v maďarské Budapešti (pozn. red.: na jejich připomínku jsou na jeho břehu boty). Podívejte se na proslov. 

Video placeholde
Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi. • Videohub

3. dubna 2022 – Zničení ukrajinské chlouby – letadla An-225 Mrija

Jednou z obětí bojů o ukrajinské letiště Hostomel se stal největší letoun světa An-225 Mrija, ukrajinská pýcha. Byl to strategický nákladní letoun navržený sovětskou konstrukční kanceláří Antonov během osmdesátých let dvacátého století. Podívejte se na videu na jeho zkázu. 

Video placeholde
Největší letadlo na světě je beznadějně zničené • Blesk TV, reuters

2. dubna 2022 – Masakr v Buči 

Ruská vojska se začala 2. dubna 2022 stahovat z Buči. Svět se tak dozvěděl, jaká zvěrstva se ve městě odehrávala. Na sociálních sítích se objevily fotografie spálených a zubožených těl civilistů, Rusové v Buči a Borodjance údajně mučili a znásilňovali i děti. Těla se válela na ulici a jevila známky mučení. Vojáci se podle všeho stahovali ve spěchu, když po sobě zanechali tolik neuklizených těl. Podívejte se na záběry ve videu. 

Video placeholde
Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích • Reuters

20. květen 2022 – Končí bitva o Mariupol 

Po necelých třech měsících, konkrétně 20. května,  skončila úporná bitva o Mariupol. Rusové ji přes výrazné ztráty vyhráli. Poslední obránci města se dlouhé týdny drželi v podzemním komplexu oceláren Azovstal. Od svého velitele pak dostali rozkaz stáhnout se z Mariupolu, a tak si zachránit život. Ve videu uvidíte zdevastovaný Mariupol. 

Video placeholde
Devastace okolí Mariupolu po ruském ostřelování • reuters

17.září 2022 – Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu

O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala 17. září 2022 policie i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Většina těl patřila civilistům a většina z nich nesla stopy mučení a měla svázané ruce. 

Video placeholde
Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení • Reuters

21. září 2022 – Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva

Ruský prezident Vladimir Putin ráno 21. září vyhlásil částečnou mobilizaci. V televizním vystoupení uvedl, že je to na obranu před Západem, který se prý snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Mobilizace se dotkla hlavně ruských záložníků a občanů s vojenskou zkušeností.

Putin v projevu obvinil Západ z „jaderného vydírání“. Uvedl také, že Rusko má podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Podívejte se na jeho proslov.

Video placeholde
Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva • Videohub

8. října 2022 – Most spojující Rusko s Krymem v plamenech

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným Krymským poloostrovem, se 8. října 2022 po explozi a požáru několika cisteren zřítila část vozovky. Při incidentu zahynuli tři lidé. Byl to klíčový most pro zásobování ruské jižní fronty. Podívejte se na výbuch ve videu. 

Video placeholde
Most spojující Rusko s Krymem v plamenech • Reuters

21. února 2023 – Prezident Biden navštívil Kyjev

Americký nejvyšší představitel Joe Biden je nejvýznamnějším světovým politikem, který navštívil Ukrajinu od začátku ruské invaze. První únorový pátek v roce 2023 byli v Kyjevě také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel, kteří představili balík sankcí EU proti Moskvě. Biden svou návštěvu předem neohlásil a měl původně mířit do Polska. Objevil se však místo toho 20. února 2023 v Kyjevě po boku prezidenta Zelenského. Podívejte se, jak se po Kyjevě procházel.

Video placeholde
Americký prezident Joe Biden navštívil Kyjev • Reuters