Adam Gebrian: Knihovna v Českých Budějovicích není jen obyčejný kvádr

Vědecká knihovna v Českých Budějovicích byla v posledních letech rozšířena o takový... kvádr. „To umí přece každý, dalo by se říct. Jenže to musíte přijít trochu blíže,“ říká v pořadu Překvapivé stavby na Mall.tv Adam Gebrian.

Teprve když je minimalistická stavba promyšlená a propracovaná, dobře funguje. „A to se vítězům architektonické soutěže, kanceláři Kuba & Pilař architekti, rozhodně podařilo. Stavba není usazena přímo na zemi, ale lehce levituje. Interiéry působí nesmírně prostorně, otevřeně, optimisticky a jsou plné světla,“ popisuje Gebrian.

Počátek stavby nové budovy se datuje na přelom let 2016 a 2017, kdy se uskutečnila architektonická soutěž na přístavbu pobočky na Lidické třídě, ve které zvítězil návrh brněnského ateliéru Kuba & Pilař architekti. Samotná stavba s rozpočtem 166 milionů korun odstartovala na jaře 2019.

K zajímavostem stavby patří, že před jejím zahájením musel být o dvě desítky metrů přemístěn více než stotunový balvan. Pro čtenáře zahájila knihovna provoz v lednu loňského roku.