Na rodinný domek stačí 1,5 milionu, může se navíc rozrůstat dle potřeb majitele

Modulární dům Popcorn house

Modulární dům Popcorn house Zdroj: Devoto

Modulární dům Popcorn house pořídíte už za necelé dva miliony. Přistavovat další moduly se dají podle rostoucích potřeb celé rodiny.
Modulární dům Popcorn house pořídíte už za necelé dva miliony. Přistavovat další moduly se dají podle rostoucích potřeb celé rodiny.
Modulární dům Popcorn house
Modulární dům Sulava nabídne první bydlení už za 1,5 milionu. Postupně poroste s potřebami rodiny.
Modulární dům Sulava nabídne první bydlení už za 1,5 milionu. Postupně poroste s potřebami rodiny.
37
Fotogalerie

Životním ideálem většiny Čechů je pořízení vlastního rodinného domu. Někteří se ale kvůli očekávaným vysokým nákladům do plánování stavby vůbec nepouštějí a vlastní dům zůstává nesplnitelným cílem. Pokud představy majitele uspokojí pro začátek i skromnější obydlí, řešení mohou nabídnout modulární stavby. 

Malé, ale promyšlené domy, které neplýtvají místem, porostou spolu s potřebami majitele a podle aktuálních finančních možností. Z plně vybavené víkendové chaty za 1,5 milionu korun může vyrůst dům o ploše osmdesáti metrů čtverečních pro celou rodinu.

Dům s možností upgradu

Příkladem modulového domu je projekt Popcorn house firmy Devoto, jehož návrh vytvořil architekt Michal Rouha ze studia Momentura. O bydlení pro mladé lidi s omezeným rozpočtem začal uvažovat už v roce 2013, navíc s předpokladem, že se náklady na stavbu budou neustále zvyšovat.  

„Nejedná se o klasický katalogový dům, ale o systém přizpůsobitelné výstavby. Na začátku je malý, ale promyšlený dům, který pak může člověk přistavovat,“ vysvětlil princip projektu Michal Rouha. Při pořizování nejmenšího možného domku o podlahové ploše třicet metrů čtverečních budou stačit necelé dva miliony korun. Každý další obytný modul vyjde majitele na 1,3 milionu.

Výhodou bude rovněž skutečnost, že zakoupený Popcorn house doslova poroste před očima. Lehká dřevostavba z udržitelných materiálů se totiž dá postavit za několik dnů. Nadšení stavitelé navíc mohou část stavby provést vlastníma rukama. „Hrubou stavbu vždy dodáváme naším vlastním profesionálním týmem tesařů. Dokončení stavby si ale mohou majitelé provést sami,“ vysvětlil manažer společnosti Devoto David Kohout.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Stavba chaty nebo domku netrvá dlouho  

Obdobný projekt má ve svém portfoliu také společnost Bayaya, pro niž vytvořil modulární konstrukční systém architekt Petr Šindelář z ateliéru VLLNNA. „Hledáme maximální komfort na co nejmenším půdorysu. I proto se zaměřujeme na menší objekty jako chaty, maringotky, sauny nebo takzvané posedy. Modulární systém přináší specifickou estetiku, která je pro tyto stavby typická,“ popsala koncept projektu šéfka společnosti Leona Srbová.

Za chatu pro dva s plochou pětadvacet metrů čtverečních zaplatí budoucí obyvatel méně než půl druhého milionu korun. „Moduly díky spolupráci s KISS KISS studio projektujeme na míru ve 3D programech. I díky tomu může stavebnice šedesátimetrového domu stát do dvou milionů,“ vysvětlila Srbová.

Ani stavba domku z dílny Bayaya nezabere několik měsíců jako stavba běžného zděného domu. „Chatu nebo dům umíme přivézt na části a postavit přímo na místě. Anebo přivezeme stavebnici a půjčíme vám „pana Lorence“ aneb průvodce a vy se do toho pustíte sami,“ dodává Srbová.