Dron E15: Helfštýn přivítá návštěvníky v lednu

Video placeholde
hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
67
Fotogalerie

Brány středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku se na začátku ledna znovu otevřou návštěvníkům. Stane se tak při novoročním výstupu, který se odehraje v sobotu 4. ledna. Hrad byl naposledy otevřen o víkendu na konci listopadu.

 

 

Hrad Helfštýn prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Po opravách a dostavbě se jeho palác otevře veřejnosti v podobě patrového výstavního prostoru. 

„Cena za stavební úpravy a rekonstrukci hradu Helfštýn 64,7 milionu korun a termín dokončení je v dubnu příští rok,“ uvedl Michal Talián, mluvčí stavební firmy Hochtief, která práce provádí. Základem jsou podle něj práce spojené  se statickým zajištěním hradebních zdí a zbytků kleneb pomocí mikropilot, výztuže a stažení lany a sanací stávajících konstrukcí.

Přibudou i nové prvky, které mají funkci užitnou, ale i estetickou. „Pomocí nich je snahou vytvořit ze současných dost obdobných prostor vytvořit prostory různé, polo-uzavřené, zastřešené v různých výškách, nebo naopak otevřené. Na nové konstrukce bude použita základní trojice materiálů – plech z patinující oceli, leštěný beton, sklo,“ doplnil Talián.

Památkového ústav vyžaduje aby bylo řešení nových prvků přesahovalo stávající výšku a objem hradu. K zastřešení prostor mezi stávající konstrukcemi  stěn vyřeší průsvitná skleněná membrána. Sklo je z funkčních i estetických důvodů zvoleno jako pískované. Jednak to podle stavbařů ulehčí jeho údržbu, jednak rozptýlí světlo a poskytne tak vynikající světelné podmínky pro expozici a nasvětlení samotné architektury paláce. Skleněnou střechou je navrženo zakrýt pět výstavních prostor a dvě schodiště.