VIDEO DNE: Uslzený nový prezident Brazílie Lula vyhlašuje ve svém projevu konec temných časů

Video placeholde

Ve svém emotivním proslovu Luiz Inácio Lula da Silva, který se v pondělí stal prezidentem Brazílie, slíbil, že nastartuje novou fázi usmíření a vytáhne Brazílii z éry devastace. Hovořil i o životním prostředí a sociální spravedlnosti. Při projevu se bránil slzám ve chvíli, kdy oslovoval desítky tisíc příznivců, kteří zaplnili náměstí před prezidentským palácem, a vyhlásil konec „jednoho z nejhorších období v brazilské historii“, které se odehrávalo za bývalého ultrapravicového prezidenta.

Levicový Lula se ujal úřadu za zpřísněných bezpečnostních opatření v brazilské metropoli po hrozbách násilí od strany příznivců jeho krajně pravicového předchůdce Jaira Bolsonara.

„Byla to éra temnoty, nejistoty a velkého utrpení... ale tato noční můra je pryč,“ řekl Lula a slíbil, že znovu sjednotí rozdělenou jihoamerickou zemi a bude vládnout nejen těm, kteří ho zvolili v říjnových historických volbách, ale všem 215 milionům Brazilců, píše The Guardian.

„Není v našem zájmu, aby naše země byla v neustálém stavu kvasu,“ řekl Lula a vyzval občany, aby znovu vybudovali přátelství zničená léty nenávistných projevů a lží. „Neexistují dvě Brazílie. Jsme jeden jediný lid.“