VIDEO DNE: Všichni tu chceme vidět toho druhého Vladimira, řekl Zelenskyj v Haagu

Video placeholde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek navštívil Nizozemsko a současně i nizozemský parlament. Zelenskyj v Haagu hovořil také s premiéry Nizozemska a Belgie Markem Ruttem a Alexanderem De Crooem, kteří Ukrajině přislíbili pokračující podporu. V Haagu měl i svůj proslov, kde uvedl, že by si všichni přáli, aby zde stál "ten druhý Vladimir".

Setkání podle deníku De Telegraaf vynechali předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Gert Wilders a šéfka protestního hnutí BBB Caroline van der Plasová. 

Ráno Zelenskyj přijel do sídla horní komory nizozemského parlamentu; podle listu De Telegraaf jeho návštěva vyvolala rozruch v Druhé komoře, tedy v poslanecké sněmovně. Wilders a van der Plasová předem ohlásili, že se schůzky s ukrajinským prezidentem nezúčastní, protože Nizozemsko si dnes připomíná oběti 2. světové války.

"Pokud jde o mě, dnešek v Nizozemsku nepatří jemu, ale našemu národnímu památnému dni," řekl Wilders. Podle van der Plasové je velmi nemístné, že prezident Ukrajiny, která je ve válce s Ruskem, je na návštěvě právě v tento den. Jejich postoj však kritizovali mnozí další politici.