Co vám (ne)uteklo: Hašek opouští Smarty, elektromobily budou levnější, Palmovka ožije...

Video placeholde
Co vám (ne)uteklo: Hašek opouští Smarty, elektromobily budou levnější, Palmovka ožije...
Bývalý gólman Dominik Hašek
Centrum Nová Palmovka a budoucí sídlo agentury EU pro kosmický program
4
Fotogalerie

Dominik Hašek odchází ze svého byznysu s nápoji Smarty. EET končí, řada restaurací a obchodů proto přechází na hotovost. Lidé ruší penzijní spoření a volí spořicí účty. Evropská kosmická agentura přesídlí na Palmovku. Elektromobily budou levnější než auta se spalovacím motorem, říká šéf výroby Hyundai. 

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Dominik Hašek opouští byznys s nápoji Smarty. Prodal zásoby a propůjčil značku

Bývalý reprezentační brankář a olympijský šampion Dominik Hašek už není tváří nápojů Smarty. Po letech ztrátového podnikání propůjčil značku produktu svému obchodnímu partnerovi a prodal mu veškeré zbylé zboží na skladě i materiál. Nově bude energetické a takzvané funkční nápoje s logem lišky na etiketě nabízet výrobce a distributor nápojů ​​Grabmuller. Haškova firma DMLife bude značku sice vlastnit dál, fakticky ale nebude provádět žádnou obchodní činnost. 

Řada restaurací a obchodů přechází na hotovost. Konec EET omezí placení kartami

Blížící se zrušení elektronické evidence tržeb, jemuž předcházelo vypnutí online pokladen během epidemie covidu, prudce snižuje ochotu restauratérů, provozovatelů hotelů či penzionů a maloobchodníků přijímat platební karty. Především podnikatelé z menších obcí stále častěji preferují tradiční formu úhrady. O zánik digitálního nástroje proti daňovým únikům usiluje vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN. Návrh na zrušení zákona ke konci roku protlačila před měsícem Poslaneckou sněmovnou prvním kolem.

Lidé ruší penzijní spoření a volí spořicí účty. Penzijní fondy tvrdí, že je to chyba

Zástupci Asociace penzijních fondů varují před zbrklým ukončováním penzijního spoření a převádění peněz na spořicí účty a termínované vklady. Podle nich lidé, kteří se k tomu rozhodnou, dělají nevratnou chybu.

Kosmická agentura přesídlí na Palmovku. Z chátrajícího torza bude sídlo tisícovky expertů

Mnoho let zanedbávaná nedostavěná budova Centra Palmovka se stane novým sídlem Evropské agentury pro kosmický program (EUSPA). Rada hlavního města Prahy schválila podpis předběžné smlouvy a nyní začne jednat o konkrétních požadavcích na nové sídlo, kam by se EUSPA měla stěhovat v roce 2025. Náklady na dokončení projektu se podle odhadů mohou vyšplhat až na miliardu korun.

Elektromobily budou levnější než auta se spalovacím motorem, říká šéf výroby Hyundai

Bez kimčchi a spalovacích motorů by se „menu“ závodu Hyundai v Nošovicích neobešlo. Tedy až dosud. Zatímco křupavý salát bude jihokorejská automobilka zaměstnancům servírovat i nadále, s benzíňáky a nafťáky se zřejmě brzy rozloučí. „Cílem skupiny je mít v Nošovicích základnu pro pohony budoucnosti. A naším hlavním trhem je Evropa, takže bude dávat smysl, abychom vyráběli pouze elektromobily,“ říká vedoucí výroby Miroslav Jasiok. Nošovický závod Hyundai je jediným v Evropské unii a zároveň prvním kromě Koreje, kde automobilka začala vyrábět elektromobily.