Co vám (ne)uteklo: Windfall tax vynese miliardy, PPF staví mýtné impérium, VW naráží na obce

Video placeholde

Windfall tax by státu vynesla až 40 miliard korun. Ve hře jsou tři pásma. PPF buduje mezinárodní mýtné impérium. Systém pro české dálnice jí vydělává čím dál více. Janeček, Klus i Dušek. Do české baterie HE3DA investovali prezidentský kandidát i umělci. Odpor ke gigafactory VW sílí. Škoda Auto by mohla koupit byty pro přemístěné dělníky. Westernizujeme ruskou armádní techniku, zájem o opravy vrtulníků roste, říká šéf LOM Praha.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Windfall tax by státu vynesla až 40 miliard korun. Ve hře jsou tři pásma

Zřejmě už příští týden začne vláda naostro jednat o zavedení zvláštní daně z mimořádných či neočekávaných zisků, které generuje inflace a válka na Ukrajině. Sazba by od příštího roku dopadla na banky, energetický sektor včetně polostátní firmy ČEZ a možná i na další subjekty. Ministerstvo financí nyní propočítává vliv nového odvodu na státní rozpočet. Peníze by kabinet využil na opatření, která by lidem a podnikům ulevila od vysokých výdajů včetně stále dražšího plynu a elektřiny.

PPF buduje mezinárodní mýtné impérium. Systém pro české dálnice jí vydělává čím dál více

Zpoplatněné úseky dálnic a silnic první třídy vynášejí čím dál více nejen státu, ale i správci mýtného systému, společnosti CzechToll z investiční skupiny PPF. CzechToll loni navýšil tržby od státu meziročně o 150 milionů korun na necelou miliardu a zisk o deset milionů na 110 milionů. Uvedl to ve výroční zprávě. Platby státu za provoz systému CzechTollu tak byly loni nejvyšší od prosince roku 2019, kdy společnost nahradila rakouského předchůdce Kapsch. PPF má s mýtným byznysem velké plány a chce dál expandovat.

Janeček, Klus i Dušek. Do české baterie HE3DA investovali prezidentský kandidát i umělci

Výrobce baterií HE3DA, společnost Magna Energy Storage (MES), má mezi svými investory známá jména, o nichž se dosud nevědělo. Do firmy, která svými ambicemi a senzačními plány vzbuzuje řadu otázek, podle zjištění deníku E15 investovali kandidát na prezidenta Karel Janeček, písničkář Tomáš Klus nebo například herec Jaroslav Dušek.

Odpor ke gigafactory VW sílí. Škoda Auto by mohla koupit byty pro přemístěné dělníky

Přestože koncern Volkswagen (VW) ještě nerozhodl, zda v Česku investuje až 120 miliard korun do továrny na bateriové články do elektromobilů, odpor dotčených obcí a zájmových skupin vůči takzvané gigafactory nabírá na obrátkách. Část obcí odmítá poskytnout vlastní pozemky v letištním areálu v Líních na Plzeňsku, kde VW zvažuje výstavbu, pokud by se měla průmyslová zóna rozléhat na čtyř stech hektarech, a ne na obcemi akceptovatelných 180 hektarech. Spolupráci obce podmiňují i zajištěním ubytování pro asi 4,5 tisíce pracovníků průmyslové zóny. Nákup bytů pro dělníky jako řešení měla na jednáních nabídnout automobilka Škoda Auto, která by do nově vzniklé zóny přemístila část pracovníků ze svých tuzemských závodů.

Westernizujeme ruskou armádní techniku, zájem o opravy vrtulníků roste, říká šéf LOM Praha

Do státního podniku LOM Praha nastoupil Jiří Protiva loni v únoru jako krizový manažer. Firma zaměřená především na komplexní opravy a modernizace ruských vrtulníků platformy Mi a také na výcvik pilotů začíná chytat dech. Za loňský rok měla poprvé po několika letech kladný hospodářský výsledek. Dařit by se jí mělo i letos. „Po agresi Ruska proti Ukrajině si mnozí začali uvědomovat, že existuje český podnik s potřebnými kompetencemi, na nějž se mohou obrátit,“ říká Protiva. Vedle české armády patří mezi jeho hlavní zákazníky Polsko, Slovensko a některé země Afriky, Asie a Jižní Ameriky.