Elon Musk: Modernizovaná Tesla Model S je nejrychlejším automobilem na světě

Podstatnou část šasi elektromobilu Tesla představuje blok baterie.
2
Fotogalerie

Tesla uvedla na trh modernizovaný Model S. Nejvýkonnější varianta Plaid je podle šéfa Tesly Elona Muska nejrychlejším sériově vyráběným automobilem na světě a přitom stojí zlomek toho, co výkonově srovnatelné sportovní vozy. Navíc nabízí řadu pozoruhodných technologií. Podívejte se na Elonovinky na internetové televizi Mall.tv.

Dosud nejrychlejší elektromobil z produkce Tesly, sedan Model S Plaid, představil šéf automobilky Elon Musk na akci pro zákazníky v závodě v kalifornském Fremontu. Vůz zrychlí z nuly na 60 mil za hodinu, tedy 96,5 kilometru za hodinu, za méně než dvě vteřiny. Auto je podle Muska rychlejší než Porsche a bezpečnější než Volvo.

Tesla dosud vyráběla čtyři vozy. Model S, X, 3 a Y. Poslední dva jmenované tvoří většinu globálního prodeje automobilky. Musk uvedl, že Model S Plaid má dojezd přes 640 kilometrů. Jeho maximální rychlost přesahuje 320 kilometrů za hodinu a podle webu Tesly stojí 2,7 milionu korun.

Model S Tesla na trh uvedla v roce 2012. Spojení Plaid Mode, z něhož pochází název jeho nástupce, odkazuje na absurdní rychlost ve filmu Spaceballs z roku 1987, který režíroval Mel Brooks.

Musk poukázal i na zábavní systém auta, který se podle něj vyrovná herní konzoli PlayStation 5. Zvuk přirovnal k zážitku z domácího kina. Zdůraznil, že tento aspekt vozu bude nabývat na důležitosti s rostoucí autonomií aut. „Budete se chtít dívat na filmy, hrát hry, používat internet,“ konstatoval.