ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD podepsali v Brně koaliční smlouvu

Za dohodou partají, která vyšachovala vítěze voleb ANO do opozičních lavic, stojí podle primátora Petra Vořála (ANO) touha Markéty Vaňkové z ODS být primátorkou.

Za dohodou partají, která vyšachovala vítěze voleb ANO do opozičních lavic, stojí podle primátora Petra Vořála (ANO) touha Markéty Vaňkové z ODS být primátorkou. Zdroj: ČTK

Brno
Brno
Brno
Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD podepsali 5. listopadu 2018 v Brně koaliční smlouvu, na jejímž základě budou spolupracovat v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Zleva jsou Oliver Pospíšil z ČSSD, Petr Hladík z KDU-ČSL, Markéta Vaňková z ODS, která bude primátorkou, a Tomáš Koláčný z Pirátů.
5
Fotogalerie

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS a advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb hnutí ANO skončí v opozici se SPD. Vaňková předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu, svolat ho musí právě dosluhující primátor Vokřál.

V jedenáctičlenné radě bude mít ODS čtyři zástupce. Kromě Vaňkové bude náměstkem Robert Kerndl, radními pak David Grund a Petr Kratochvíl. ODS bude spravovat oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu. Uvolněnou, tedy placenou zastupitelkou pro cestovní ruch bude Kristýna Švarcová (ODS). Uvolněnou předsedkyní finančního výboru by se měla stát Andrea Pazderová z ODS.

Tři místa v radě bude mít KDU-ČSL. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík, jako radními budou Jaroslav Suchý a Filip Chvátal. Lidovci se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí.

V radě budou také tři Piráti. Náměstkem se stane předseda brněnské organizace strany Tomáš Koláčný, doplnit by ho měli Markéta Gregorová a Róbert Čuma. Pod Piráty bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Uvolněným zastupitelem pro informační technologie bude Ondřej Kotas. Za ČSSD bude jediným radním náměstek Oliver Pospíšil. Starat se bude o bydlení a správu majetku.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD nahradí dosavadní vedení složené z hnutí ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Žít Brno, SZ a TOP 09 už se do zastupitelstva nedostaly. Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které však skončí v opozici. ANO se přitom po volbách domluvilo na koalici s ODS, se kterou mělo většinu v zastupitelstvu, ale přibralo ještě KDU-ČSL a ČSSD. Přestože zástupci stran oznámili tuto koalici vedenou ANO na tiskové konferenci, další den nastal zvrat a na koalici se domluvili zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž vítězné ANO vyšachovali.

ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři mandáty. V zastupitelstvu je 55 lidí.