Marvanová chce, aby Praha ručila za hypotéky policistů či zdravotních sester

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia

Do programového prohlášení nové pražské koalice se dostal návrh, aby město pomohlo lidem dosáhnout na hypotéky. Podle budoucí radní Hany Marvanové (Spojené síly pro Prahu) by město mohlo zřídit fond, kterým by Praha ručila učitelům, policistům nebo zdravotním sestrám za hypotéky.

Budoucí koaliční partneři v hlavním městě Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu se v programovém prohlášení zavázali k tomu, že pomohou určitým skupinám obyvatel potřebných pro metropoli dosáhnout na půjčku na vlastní bydlení. Deníku E15 to řekla budoucí radní pro legislativu a podporu bydlení a autorka této myšlenky Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu). Samotné programové prohlášení ještě zveřejněno nebylo.

„Máme v návrhu programu, že bychom to spustili jako pilotní projekt pro lidi v profesích, které Praha nutně potřebuje. Jsou to například hasiči, policisté, učitelé, zdravotní sestry,“ uvedla Marvanová. Konkrétní podoba projektu se však ještě musí vypracovat. Myšlenka by měla být podle Marvanové uskutečnitelná cestou městského ručení za hypotéky, což měly Spojené síly pro Prahu i v předvolebním programu.

Město by například mohlo zřídit fond, do kterého by vložilo třeba pět set milionů a tyto peníze by sloužily pro ručení. Město by prý z projektu profitovalo i v situaci, že by dotyčný nebyl schopen úvěr splácet. „Možností by bylo, že město koupí jeho byt a nechá ho tam bydlet jako nájemníka,“ uvedla Marvanová s tím, že město by si tak rozšířilo svůj bytový fond.

Někteří budoucí koaliční partneři jsou ale k návrhu zdrženliví a stal se tak jedním ze sporných bodů při jednání o programu. „Máme k tomu návrhu velmi rezervovaný postoj, protože v nynější bytové krizi je problém na straně nabídky,“ uvedl Adam Zábranský (Piráti), který bude také radním pro bydlení, bude ale mít na starosti správu bytového fondu. „Tento návrh na ručení za hypotéky znamená, že se navýší poptávka po bytech a reálně se ty byty ještě zdraží,“ dodal. Třetí koaliční partner Praha sobě se k nápadu nechtěl vyjádřit. Podle Zábranského by se negativní vliv na krizi ale mohl opravdu snížit tím, že by se vybrala pouze část obyvatel.

To se ale nelíbí budoucí opozici. „Vnímám to jako nesystémový a levicový návrh, kterým si chce nová koalice zavázat selektivně vyvolené obyvatele Prahy. Je to velmi nespravedlivý přístup,“ řekla Alexandra Udženija (ODS).

Sociolog Martin Lux míní, že takový přístup Prahy by mohl jít proti regulacím ČNB, která se snaží spíše omezovat poskytování hypoték. Město by podle něj mělo spíše podporovat nájemní bydlení. „To je daleko efektivnější než podporovat vstup nízkopříjmových domácností do vlastnického bydlení,“ dodal Lux.

Naopak šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek považuje návrh za smysluplný, skupina prvonabyvatelů nemovitostí má podle něj problém složit povinnou část vlastních prostředků a problémem je i regulace na straně příjmu. „Je potřeba to propracovat do jasných pravidel a definovat to i směrem k ČNB a bankovnímu sektoru," uvedl Ostatek.

Není totiž jasné, za jakou část úvěru chce město ručit, obvykle se ručí nemovitostí samotnou. Praha by však mohla pomoci právě při složení povinné části vlastních peněz pro získání hypotéky. Podle Ostatka nejde nápad proti záměrům národní banky. „ČNB není instituce, která by měla prospěch z toho, že by zhoršovala dostupnost bydlení,“ řekl. 

Návrh vítá také developer Central Group. „Ručení za hypotéku pro profese, které město potřebuje pro svůj chod, je tou ideální formou, jak podpořit dostupnost bydlení pro tuto skupinu obyvatel,“ uvedla mluvčí společnosti Marcela Fialková.