Primátorem Hradce Králové bude nestraník za ODS Hrabálek

Alexandr Hrabálek

Alexandr Hrabálek Zdroj: ODS

Primátorem stotisícového Hradce Králové byl v úterý zvolen vysokoškolský pedagog a bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS). Na ustavující schůzi zastupitelstva mu hlas v tajné volbě dalo 19 z 35 hlasujících zastupitelů, dva hlasy byly neplatné.

"Budu se snažit pro město pracovat co nejlépe. Doufám, že úterní zjitřená atmosféra povolí a v zastupitelstvu najdeme společnou řeč," řekl Hrabálek po svém zvolení.

Hrabálek se v čele města bude opírat o trojkoalici hnutí ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, která má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 křesel.

Opoziční strany Hradecký demokratický klub (HDK), Piráti a Koalice pro Hradec navrhli na post primátorky děkanku Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Pavlínu Springerovou (HDK). Při hlasování dostala 16 hlasů.

"Naši voliči nám nedali hlasy proto, abychom se hádali, ale abychom spolupracovali. Nechci být konfrontační, myslím, že město potřebuje opak a spojit se. Jen tak lze město posunout vpřed. Chtěl bych, aby po mně zůstal pocit dobře vykonané práce a nerozhádané zastupitelstvo," řekl Hrabálek.

Za priority města označil rekonstrukci Velkého náměstí, opravu Benešovy třídy na Moravském Předměstí a vyvedení tranzitní dopravy z centra města. "Mám takové svoje malé investiční přání, a to je vysokoškolský klub, tedy přestavba Pajkrovy flošny," řekl Hrabálek.

S farmaceutickou fakultou by chtěl v omezené podobě nadále spolupracovat. "Mám rozepsanou učebnici, jsem s vedením fakulty domluven na tom, že bych si ponechal nějaký mini úvazek," řekl Hrabálek.

Náměstkyní primátora pro ekonomiku zastupitelé zvolili Moniku Štayrovou (ANO). Náměstkyní pro majetek se stala Věra Pourová (ANO), náměstkem pro investice, rozvoj a územní plán Jiří Bláha (ODS) a náměstkem pro školství, životní prostředí a sociální věci Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení). Primátor Hrabálek bude mít na starosti zahraniční vztahy, cestovní ruch a sport.

Hanousek bude funkci náměstka zatím vykonávat jako neuvolněný, tedy ne plně placený funkcionář. Hanousek to vysvětlil tím, že jako uvolněný funkcionář stojí na Královéhradeckém kraji v čele výboru zastupitelstva pro hospodářskou spolupráci a pracovní příležitosti a nechce pobírat dva plné platy. "Až vyřeším svou pozici na kraji, budu jako uvolněný funkcionář plně pracovat pro Hradec Králové," uvedl Hanousek.

Návrhy opozice na volbu náměstků primátora neprošly. Opozice na náměstky navrhla Pavla Vrbického (Piráti), Pavla Vacka (Piráti), Jiřího Sovu (HDK) a Annu Maclovou (Koalice pro Hradec).

Krajské volby 2020 v Královéhradeckém kraji >>>

V jedenáctičlenné radě města ANO obsadilo pět míst, ODS čtyři a Změna pro Hradec dvě místa. Členy rady jsou primátor a jeho čtyři náměstci. Dále zastupitelé do funkcí radních zvolili Pavla Marka (ANO), Andreu Turkovou (ANO), Jiřího Lengera (ANO), Michala Moravce (ODS), Oldřicha Vlasáka (ODS) a Adama Zárubu (Změna pro Hradec).

ANO jako vítěz hradeckých voleb od počátku povolebních vyjednávání preferovalo koalici s ODS a Změnou pro Hradec, přičemž občanským demokratům nabídlo funkci primátora. ODS pak na tuto funkci nominovala Hrabálka, který se do zastupitelstva dostal díky preferenčním hlasům až z osmého místa kandidátky ODS.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) dosavadního primátora Zdeňka Finka se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

V Hradci Králové v uplynulém volebním období vládla koalice HDK, který před čtyřmi lety volby vyhrál, s ČSSD, TOP 09 a Koalicí pro Hradec. V opozici byly ANO, KSČM, ODS a Změna pro Hradec.