Horáček si vybral kancléře. Chtěl by vsadit na Bláhu, ten nabídku ještě zvažuje

Michal Bláha

Michal Bláha Zdroj: čtk

Michal Horáček v duelu Blesku
Michal Bláha
3
Fotogalerie

Prezidentský kandidát Michal Horáček uvedl, že pokud uspěje v nadcházejících volbách, jmenuje za svého kancléře IT specialistu Michala Bláhu. Ten nabídku zvažuje.

Horáček Bláhu vykresluje jako symbol průhlednosti. "V případě úspěchu v prezidentské volbě by kancléřem Michala Horáčka byl známý bojovník za transparentnost státní správy, podnikatel a specialista na IT Michal Bláha," uvedl Horáčkův mluvčí Jiří Táborský.

"Ta informace je pravdivá," potvrdil pro E15.cz Bláha. "Nabídku jsem dostal a nyní ji zvažuji. Vše je podmíněno i tím, jak skončí volby," doplnil.

IT specialista již ale má představu, jakým způsobem by chtěl funkci vykonávat. "Jde především o ztransparentnění úřadu jako takového, otevření Hradu lidem bez omezení. Nechceme z toho mít zakletý zámek, jakým je dnes," řekl Bláha. "Úřad bych zlidštil a znormalizoval," doplnil.

Sám Horáček opakovaně zdůrazňoval, že jako kandidát chce být transparentní a zveřejnil o sobě údajně vše, co zveřejnit šlo. "A mnohokrát jsem řekl, že jaká byla má kampaň, takový by byl i výkon prezidentské funkce. Proto bych funkcí kancléře pověřil jednoho ze členů svého poradenského sboru pana Michala Bláhu," poznamenal prezidentský kandidát. Bláha má podle Horáčka velké zkušenosti s řízením firem a léta bojuje za vyšší transparentnost státní správy.

Vše o prezidentských pravomocích najdete zde >>>

Jeho služba Hlídač smluv získala na konci listopadu v anketě Křišťálová lupa cenu za projekt roku.

Prezidentští kandidáti vesměs kandidáty na post kancléře nezveřejnili. Vratislav Kulhánek řekl, že by to byla žena. Kancléře současnému prezidentovi dělá Vratislav Mynář, často kritizovaný za to, že mu Národní bezpečnostní úřad odmítl udělit bezpečnostní prověrku.

Kdo má největší šanci porazit Zemana? Čtěte zde >>>