Kdo sponzoruje Trumpa s Bidenem? Spojené státy čekají i díky nim nejdražší volby v dějinách

Kandidáti na prezidenta: Joe Biden a Donald Trump

Kandidáti na prezidenta: Joe Biden a Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020).
Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020).
Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020).
Mike Pence se k Trumpovi velmi hodil jako ideální doplněk toho, co republikánský prezidentský kandidát pro rok 2016 neměl.
Americký prezident Donald Trump uspořádal předvolební setkání v Arizoně (28. 10. 2020).
18
Fotogalerie

V USA se vše schyluje k politicky nejočekávanější údálosti letošního roku. Země si bude vybírat svého nového, v pořadí již 46. prezidenta. Podle neziskové organizace Center for Responsive Politics spolknou celkové výdaje obou kampaní astronomických 14 miliard dolarů. Tedy asi 328 miliard korun. Půjde o rekordní a nejdražší americké prezidentské volby v historii země. A ty musel někdo zaplatit. Kdo? 

Velkou měrou letos k rekordnímu číslu přispěli demokraté. Joe Biden vybral na svou osobní kampaň do poloviny října 938 miliard dolarů, tedy asi 22 miliard korun. Podle odhadů přesáhne celková částka miliardu dolarů, což z Bidena udělá prvního prezidentského kandidáta, který podobného čísla dosáhl. Naproti tomu Trump vybral za stejný čas „jen“ asi 600 milionů dolarů, cca 14 miliard korun.

Kromě darů veřejnosti a vlastních zdrojů „živí“ oba kandidáty peníze také od významných dárců. 

Trump a jeho největší podporovatelé

  • Timothy Mellon: Podnikatel, obchodník, majoritní vlastník korporace Pan Am Systems a vnuk bývalého ministra financí USA Andrewa Mellona patří mezi největší podporovatele Donalda Trumpa. Stávajícímu prezidentovi poskytl finanční dar ve výši 10 milionů dolarů. 
  • Kelcy Warren: Americký miliardář a předseda představenstva společnosti Energy Transfer Partners. V Texasu vlastní a provozuje kontroverzní Dakota Access Pipeline, kterou může demokratický kandidát Joe Biden v případě svého vítězství zavřít nebo zpomalit proces kontroly. Trumpa podpořil 10 miliony dolarů. 
  • Geoffrey Palmer: Realitní magnát a vlastník realitní společnosti GH Palmer Associates. Je dlouholetým přispěvatelem republikánské strany. Trumpovi věnoval 6 milionů dolarů. 
  • Linda McMahonová: Linda Marie McMahonová je americká profesionální wrestlingová magnátka a politička Republikánské strany. Trump od ní obdržel celkem 4,5 milionu dolarů. 
  • Stephen Schwarzman: Stephen Allen Schwarzman je americký podnikatel, investor a filantrop. Je předsedou a generálním ředitelem společnosti The Blackstone Group, globální soukromé kapitálové společnosti, kterou založil v roce 1985. Trumpovi věnoval 3 miliony dolarů. 
  • Patricia Dugganová: Filantropka a podnikatelka. Trumpovi věnovala 3 miliony dolarů. 
  • Elizabeth Uihleinová: Se svým manželem vede přepravního giganta Uline. Zároveň byla součástí Trumpova ekonomického poradního týmu v roce 2016. Trumpovi darovala 2 miliony dolarů. Přispěl i její manžel Richard Uihlein, který současnému prezidentovi daroval 750 tisíc dolarů. 
  • Diane Hendricksová: Americká miliardářka a filmová producentka. Trumpovi věnovala 2 miliony dolarů. 
  • Warren Stephens: Je předsedou, prezidentem a generálním ředitelem soukromé finanční společnosti Stephens Inc., kterou založil v roce 1933 jeho strýc. V dubnu 2020 byl vybrán jako součást Trump's Great American Economic Revival Industry Groups. Trumpovi darovala 1,5 milionu dolarů.
  • Cherna Moskowitzová: Je prezidentkou Hawaiian Gardens Casino v Kalifornii a Irving Moskowitz Fundation. Je vdovou po Dr. Irvingovi Moskowitzovi, významném lékaři a filantropovi, který zemřel v roce 2016. Trumpovi darovala 1,3 milionu dolarů. 

Biden a jeho největší podporovatelé

  • Donald Sussman:  Americký správce aktiv a filantrop, který je zakladatelem a hlavním investičním ředitelem fondů Paloma. Sussman pracoval ve správních radách řady občanských, kulturních, vzdělávacích a výzkumných institucí a je hlavním přispěvatelem demokratických kandidátů. Bidenovi přispěl 9 miliony dolary. 
  • James Simons: Americký matematik, manažer hedgeových fondů a filantrop židovského původu. Bidenovi přispěl 7 miliony dolarů. 
  • Deborah Simonová: Americká filantropka, jejímž otcem byl Melvin Simon, spoluzakladatel společnosti Simon Property Group. Bidenovi darovala celkem 4.6 milionu dolarů. Její sestra Cynthia také darovala - a to 1,75 milionu dolarů.
  • George Marcus: Miliardář a realitní magnát. Je zakladatelem společnosti Marcus & Millichap Company a předsedou společnosti Essex Property Trust. V loňském roce hostil pro Bidena fundraisingovou akci a přispěl penězi do politických akčních výborů Priorities USA Action, Unite the Country a American Bridge 21. století. Bidenovi přispěl celkem 4 miliony dolarů. 
  • Seth Klarman: Miliardář, investor a manažer hedgeových fondů. Je zastáncem hodnotového investování. Je generálním ředitelem a manažerem portfolia Baupost Group. Bidenovi přispěl 3 miliony dolarů. 
  • Michael Moritz: Sir Michael Jonathan Moritz je velšský miliardář a bývalý novinář. Moritz pracuje pro Sequoia Capital, je filantropem a autorem první knihy o historii společnosti Apple. Bidenovi věnoval 2,5 milionu dolarů. 
  • Phillip Ragon: Americký podnikatel a filantrop. Bidenovi na podporu přispěl celkem 2,5 milionu dolarů. 
  • Stewart Bainum Jr.: Je předsedou Choice Hotels International, franšízy ​​s více než 7 tisíci hotely po celém světě, které před ním vedl jeho otec. V minulosti působil osm let v Marylandském senátu. Bidenovi věnoval 2 miliony dolarů. 
  • Kenneth Duda: Spoluzakladatel, technický ředitel a senior viceprezident v poskytovateli cloudových síťových řešení Arista. Bidenovi přispěl 2 miliony dolarů.
  • Jeffrey Skoll: Kanadský inženýr, miliardář a filmový producent. Byl prvním zaměstnancem a následně prvním prezidentem eBay a nakonec využil bohatství, které mu to dalo, aby se stal filantropem, zejména prostřednictvím Nadace Skoll a jeho mediální společnosti Participant Media. Bidenovi na podporu poskytl 2 miliony dolarů.