Abbás neustoupí, chce Palestinu v OSN

Abbás vede Palestinu k samostatnosti

Abbás vede Palestinu k samostatnosti

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás se ani navzdory diplomatické ofenzívě USA a Evropské unie nehodlá vzdát plánu na uznání státnosti Palestiny na půdě OSN. Abbás ve středu egyptské televizi řekl, že žádost o plné členství v OSN předloží příští týden v pátek. "Je to nevyhnutelné a žádné změny nebudou," konstatoval podle agentury WAFA.

„Navzdory nátlaku, který cítíme, Palestina 23. září požádá OSN o plné členství,“ řekl Abbás, jehož projev na Valném shromáždění OSN je plánován právě na pátek 23. září.

S Abbásem se mají ještě během dnešního dne setkat zvláštní americký vyslanec pro Blízký východ David Hale a poradce Bílého domu Dennis Ross, kteří už s izraelským i palestinským vedením jednali minulý týden. Eurokomisařka Catherine Ashtonová kvůli jednání o blízkovýchodní krizi prodloužila svou návštěvu v regionu, aby rozhodnutí Palestinců ucházet se o členství ve světové organizaci zvrátila.

Spojené státy označují plány na předložení palestinské žádosti za neuvážené a daly najevo, že v případě hlasování budou palestinský požadavek vetovat.

V očekávání takového vývoje dali palestinští vůdci na vědomí, že předloží návrh rezoluce Valného shromáždění, která by označení Palestiny z nynějšího pojmu „entita“ povýšila na „nečlenský stát“. To by podle Abbáse například umožnilo Palestině oslovit mezinárodní soudní instituce. „Právě toto si Izrael a Amerika nepřejí,“ řekl Abbás.

V rozhovoru pro egyptskou televizi Abbás zopakoval palestinské podmínky pro obnovení rozhovorů s Izraelem: úplné zastavení výstavby židovských osad a vyhlášení oblastí okupovaných Izraelem v roce 1967 za základní součást palestinského státu.