Adidas končí spolupráci s rapperem Ye, firma tím ztratí miliardy korun na zisku

Kanye West

Kanye West Zdroj: ČTK / AP / Evan Agostini

Kanye West
2
Fotogalerie

Německý výrobce sportovních doplňků Adidas ukončil s okamžitou platností spolupráci s americkým rapperem Ye, který dříve vystupoval pod svým občanským jménem Kanye West. Firmě vadí série antisemitských a jinak urážlivých výroků, které West v poslední době pronesl. 

„Adidas netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné projevy nenávisti. Nedávné komentáře a činy rappera Ye jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Jsou v rozporu s hodnotami, které firma vyznává, jako je rozmanitost a začlenění, vzájemný respekt a čestnost,“ stojí ve sdělení Adidasu.

Německému gigantu došla trpělivost po Westových slovech, která West nedávno pronesl v jednom podcastu. „Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže. A co?“ řekl v podcastu West. Firma pak čelila sílícímu tlaku veřejnosti i od svých vlastních zaměstnanců, aby obchodní partnerství s Westem ukončila.

Adidas nyní ukončí výrobu produktů Yeezy a zastaví všechny platby, které Westovi posílal. Ukončení spolupráce bude mít na hospodaření firmy krátkodobý efekt, firma jej odhaduje maximálně na 250 milionů eur (6,1 miliardy korun). To je částka, o kterou bude nižší čistý zisk za letošní rok. Skutečnost se může lišit, vzhledem k tomu, že prodej ve čtvrtém čtvrtletí značně kolísá.

Z(a)tracená čísla 10. díl

Video placeholde
• Videohub

Akcie Adidasu už dopoledne na burze ve Frankfurtu nad Mohanem oslabily o více než tři procenta. Agentura Bloomberg totiž s odkazem na své zdroje už s předstihem informovala, že německý podnik se chystá spolupráci s Westem ukončit. Adidas 6. října oznámil, že partnerství s Westem přehodnotí. Od té doby ale čelil kritice, že až příliš váhá.

Spolupráci s Westem zahájil Adidas v roce 2013. O tři roky později s ním podepsal kontrakt na výrobu a distribuci zboží z rapperovy módní kolekce. Adidas už dříve uvedl, že partnerství má na obchodní aktivity firmy značný dopad a že patří k nejúspěšnějším obchodním vztahům v historii odvětví, kde Adidas působí. West přesto firmu v posledních měsících veřejně kritizoval, podobně jako další velké značky, s nimiž má uzavřeny obchodní smlouvy, včetně firmy Gap.

West televizi CNBC řekl, že Adidas kopíruje jeho myšlenky. Na sociálních sítích si pak na Adidas často stěžoval, hlavně na generálního ředitele Kaspera Rorsteda a další členy vedení. Adidas nicméně upozornil, že je výlučným vlastníkem všech práv k designu současných produktů, stejně jako barevných kombinací dohodnutých pro účely obchodního partnerství.

Analytici banky Credit Suisse dnes investorům nastínili některá rizika, jimž Adidas čelí. Zmínili i nedávné varování před zhoršením hospodaření, na které firma upozornila a které analytici považují za vážnější, než čekali. Adidas podrobnosti k finančním dopadům rozhodnutí zpřetrhat vazby s Westem oznámí ve zprávě o výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí, kterou vydá 9. listopadu.