Adrian Sarbu odstupné z CME investuje do sjezdovek v Itálii

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu

Bývalý šéf TV Nova Adrian Sarbu se vrhá mimo média. Pokud si pojedete zalyžovat do italského Pragelata, věřte, že se pohybujete na Sarbuově území. Je velmi pravděpodobné, že právě do Itálie zamíří citelná část z odstupného ve výši zhruba 5,5 milionu dolarů, které dostal od CME.

Rumunská média odhadují, že Sarbu chce do Pragelata investovat zhruba čtyři miliony eur. Část peněz jde na koupi hotelu a zbytek na provoz některých sjezdovek.

Italská investice napovídá, že Sarbu se příliš nežene do nových mediálních projektů navzdory tomu, že mu CME slíbila případné investice. Vedení skupiny to nejspíš vůbec nevadí, ale to nic nemění na tom, že vlastník TV Nova peníze potřebuje a potřebuje je rychle.

Ve hře je tak prodej nejen rumunských, ale i bulharských aktivit. Podle informací Strategie CME už 28. února letošního roku poslalo americké komisi pro dohled nad finančním trhem (SEC) nástin svých plánů.

Zájem má ruský Gazprom

CME mluví konkrétně o rumunském rozhlasu a některých dalších menších aktivitách v Rumunsku. Podle rumunských médií je ovšem ve hře prodej všech projektů CME v Rumunsku i Bulharsku a zájemci se jen hrnou. Nejvážnějším z nich je mediální divize ruského energetického gigantu Gazprom, který provozuje mimo jiné televizi NTV, TNT a NTV Plus.

Gazprom Media skupinu CME údajně přímo oslovila s nabídkou na koupi, nedostalo se jí ale zatím žádné konkrétní odpovědi. Tržní kapitalizace divize Gazprom Media, která činí 200 miliard rublů, by tohle ale mohla změnit.

Sarbu do chystaného prodeje rumunských aktivit CME může ještě výrazně promluvit. Na akcie tamních Media Pro Entertainment a MediaProDistribution má předkupní právo. Do značné míry bude záležet na termínu, kdy Američané budou chtít z Rumunska odejít. Sarbuovo předkupní právo totiž zaniká s koncem roku 2015.

Radek Neumann: Ještě jednou Sarbu