Afghánské jednotky prý vytlačily Taliban od Kundúzu

Afghánským bezpečnostním silám se podařilo zatlačit bojovníky Talibanu od důležitého města Kundúz na severu země. Oznámil to mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulat Wazírí. V tvrdých bojích podle něj zahynulo 40 islamistů a dalších 50 bylo zraněno. O ztrátách vládních sil se nezmínil.

Boje kolem Kundúzu začaly ve čtvrtek jen několik dní poté, co Taliban oznámil začátek každoroční jarní ofenzivy. Pohrozil, že zahájí rozsáhlé útoky i s využitím sebevražedných útočníků, aby zbavil moci vládu podporovanou Západem. Bojovníci Talibanu krátce obsadili Kundúz v loňském roce, což byla značná rána zasazená vládě prezidenta Ašrafa Ghaního.

Podle sdělení NATO nynější operaci afghánské policie podporovaly alianční monitorovací letouny, přímo do pozemních bojů NATO ale nezasáhlo. Kundúzská provinční správa oznámila, že se bojovalo i v okresech Chanábád a Čardara, kde bylo zabito 28 bojovníků Talibanu a 38 jich bylo zraněno.

Centrum Kundúzu navštívil guvernér stejnojmenné provincie Asadolláh Umarchel, aby uklidnil obavy místního obyvatelstva z nových útoků. Loni po zhroucení armádní obrany v panice z města uprchly tisíce lidí.