Africké země se snaží zabránit šíření eboly, USA pošlou experty

doktor Kent Brantly ošetřuje pacienta nakaženého ebolou, Monrovia, Libérie

doktor Kent Brantly ošetřuje pacienta nakaženého ebolou, Monrovia, Libérie Zdroj: ctk

Světem postupuje strach z nákazy ebolou, jež v západní Africe usmrtila už více než osm stovek lidí. To je podle Světové zdravotnické organizace téměř třikrát tolik než při předchozí nejhorší epidemii. Mezinárodní finanční instituce připravují pro postižený region pomoc. Africká rozvojová banka může okamžitě uvolnit padesát milionů dolarů.

„Jestliže se situace bude nadále zhoršovat, může mít katastrofální následky v podobě ztracených životů, ale také může dojít k vážnému společensko-hospodářskému rozvratu a vysokému riziku šíření do dalších zemí,“ řekla šéfka organizace Margaret Chanová. Tři postižené země – Guinea, Libérie a Sierra Leone postupně zavádějí přísná opatření proti šíření epidemie. Zaměřují se hlavně na příhraniční oblasti, s jejichž karanténou má pomoci vojsko a policie. Druhý případ nákazy mezitím potvrdila i Nigérie. Jde o lékaře, který ošetřoval člověka, jenž s onemocněním přiletěl z Libérie. Nakažený americký lékař, jenž byl přepraven domů, leží v nemocnici v Atlantě. Jeho stav se údajně lepší.

Velkým problémem je, že virus tentokrát pronikl do hustě zabydlených oblastí. V liberijské Monrovii zůstávala ležet těla na ulicích, což zvyšovalo nebezpečí přenosu nákazy. Riskantní byly i tradiční pohřby. Vláda nyní nařídila, že všechny oběti eboly musí být spáleny. Odborníci také upozorňují, že zdravotnictví dotčených zemí je pod obrovskou zátěží. Nakazilo se už mnoho lékařů a sester. USA chtějí do oblasti poslat 50 expertů.

„Lidé na venkově jsou o ebole špatně informovaní. Tradičně se obracejí na šamany a věří na pověry k překonání nemoci,“ řekl The Irish Independent expert na tropickou medicínu Graham Frey. Proti nemoci, jež se projevuje horečkou, vnitřním i vnějším krvácením, průjmem a zvracením, nejsou léky ani vakcína. Úmrtnost dosahuje až devadesáti procent, včasné ošetření zvyšuje šanci na uzdravení. Poslední vážná epidemie zasáhla v roce 2007 Demokratickou republiku Kongo, zemřelo na dvě stě lidí.

Hygienik ČR: Není důvod k panice
Na českých nádražích a letištích začínají být rozšiřovány letáčky s popisem příznaků eboly a radami, kam se při podezření na nákazu obrátit. Podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty není člověk v třítýdenní inkubační době pro okolí nebezpečný, nákazu šíří, až když má její příznaky. Pokud by se takový jedinec v Česku objevil, spustí se mechanismy, jež šíření zabrání, ujistil Valenta. Zatím prý není žádný důvod k jakékoli panice.