Agentura Fitch snížila rating sedmi velkých globálních bank

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti sedmi velkých globálních bank. Zdůvodnila to zvýšením rizikem na finančních trzích, které plyne jak z hospodářského vývoje, tak z přísnějších pravidel regulace. Všechny banky jsou ze Spojených států a z Evropy.

Fitch snížila o dva stupně úvěrový rating britské bance Barclays Plc a švýcarské Credit Suisse AG, v obou případech ze stupně AA minus na stupeň A. O jeden stupeň pak agentura snížila ratingovou známku americkým bankám Citigroup, Goldman Sachs Group a Bank of America, francouzské BNP Paribas a německé Deutsche Bank.

V samostatné zprávě pak agentura sdělila, že co se týče banky Citigroup, ke snížení ratingu ji přiměla i politická neochota podpořit banky v době krize penězi daňových poplatníků.

Fitch, která je nejmenší z trojice nejvýznamnějších ratingových agentur, tak přistoupila ke stejnému kroku jako její rival Standard & Poor's. Ten už na konci listopadu snížil rating několika bank, čímž ale reagoval i na změnu použité metodiky. Ke snížení ratingu vybraných bank už přistoupila i poslední z trojice největších ratingových agentur, a to Moody's Investors Service.