Agentura S&P zvýšila ratingy Irska, očekává jeho silný růst

Irské oslavy

Irské oslavy Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes zvýšila hodnocení úvěrových závazků Irska o jeden stupeň. Zdůvodnila to příznivými ekonomickými vyhlídkami země, která se před rokem jako první země eurozóny vymanila po dluhové krizi z mezinárodního záchranného programu.

Rating dlouhodobých závazků Irska S&P zlepšila na stupeň A a hodnocení krátkodobých úvěrů posunula na A-1. Nové ratingy mají stabilní výhled, což znamená, že agentura jejich změny v dohledné době neočekává.

Irsko podle S&P může čekat silný hospodářský růst, který dál zlepší situaci státního rozpočtu. Irská ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zrychlila svůj meziroční růst na 7,7 procenta a vrátila se k tempům minulého desetiletí.

Vláda čeká, že po dvou letech stagnace letos ekonomika vzroste o 4,5 procenta. Kabinet také předpovídá, že deficit veřejných financí letos klesne pod čtyři procenta HDP, což by byl mnohem lepší výsledek, než předpokládá dohoda s mezinárodními věřiteli.

Vývoj HDP Irska:

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a Mezinárodního měnového fondu záchranný program v sumě 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Po letech úsporných opatření země loni v prosinci mezinárodní záchranný program ukončila a vrátila se na kapitálové trhy.

Úvěrový rating investorům ukazuje, jaká je pravděpodobnost splácení úvěrů hodnocenou zemí nebo firmou. Zlepšení ratingu může příslušnému dlužníkovi snížit náklady na nové úvěry.

Brian Hayes: Irsko není jako středomořské ekonomiky