Aktivisté Greenpeace zablokovali loď firmy Shell na cestě za arktickou ropou

z podobně blokační akce aktivistů z 25.7.

z podobně blokační akce aktivistů z 25.7. Zdroj: ctk

Aktivisté z hnutí Greenpeace zablokovali ledoborec ropné společnosti Shell, který měl namířeno do Arktidy k těžbě podmořské ropy. Lezci se spustili z portlandského mostu v západoamerickém státě Oregon a znemožnili lodi vyplout z přístavu.

Podle deníku The Guardian hodlá proti nim ještě dnes zakročit policie.

Celkem 13 lezců z environmentální organizace se s hesly jako „Zachraňte Arktidu“ či „Prezidente Obamo, poslední šance říci Shellu ne“ spustilo k vodní hladině a zablokovalo průjezd ledoborce Fennica. Ten se má připojit k další části arktické flotily společnosti, která hodlá zahájit těžbu v Čukotském moři. most, z něhož aktivisté Greenpeace blokují průjezd lodímost, z něhož aktivisté Greenpeace blokují průjezd lodí | GREENPEACE USA 2015 most, z něhož aktivisté Greenpeace blokují průjezd lodí

„Shell ignoroval varování předních světových vědeckých kapacit, stejně jako hlasy milionů lidí po celém světě, kteří neustále opakují, že tání Arktidy je varováním a nikoli příležitostí k dalšímu drancování přírody,“ uvedla v prohlášení výkonná ředitelka Greenpeace v USA Annie Leonardová. Prezidenta Obamu vyzvala, aby anuloval povolení k těžbě v Arktidě, které Washington Shellu udělil v květnu.

Lezci mají podle organizace dostatek zásob k tomu, aby mohli prostor pod mostem blokovat několik dní. Podle mluvčího portlandské policie Petera Simpsona by ale už během dneška mohla policie proti nim zakročit. „Víme o této demonstraci a oblast monitorujeme. Most Svatého Jana zůstává průjezdný pro veškerou dopravu, zatýkání může nastat v průběhu dne. Naší hlavní prioritou je bezpečnost veřejnosti včetně demonstrantů a dalších lidí na řece,“ řekl britskému deníku policejní mluvčí. Společnost Shell dnešní protest zatím nekomentovala.