Alžírský zásah má své odpůrce i příznivce

Alžírsko

Alžírsko Zdroj: ctk

Únos pracovníků v Alžírsku a smrt části rukojmích znovu rozvířila diskuze o boji s terorismem. Představitelé Spojených států slíbili, že po příslušnících Al-Káidy půjdou, ať se pokusí schovat kdekoli.
Událost vzbudila i debaty o alžírském zásahu. Některé domovské země zajatců se pozastavily nad tím, že místní armáda jednala na vlastní pěst.
Skupina s vazbami na Al-Káidu ve středu zajala přes osm stovek alžírských a zahraničních pracovníků plynárenského podniku u Ajn Amanásu. Většina rukojmích se dostala v pořádku na svobodu.
Více než dvě desítky jich však při osvobozovací akci přišly o život, jsou mezi nimi zřejmě hlavně Britové, Norové a Japonci. Armáda prý zabila všech 32 útočníků.
Teroristická akce byla podle všeho odpovědí na francouzské angažmá v Mali, zahynul při ní jeden Francouz.
10
Fotogalerie
Únos pracovníků v Alžírsku a smrt části rukojmích znovu rozvířila diskuze o boji s terorismem. Představitelé Spojených států slíbili, že po příslušnících Al-Káidy půjdou, ať se pokusí schovat kdekoli. Událost vzbudila i debaty o alžírském zásahu. Některé domovské země zajatců se pozastavily nad tím, že místní armáda jednala na vlastní pěst.

Skupina s vazbami na Al-Káidu ve středu zajala přes osm stovek alžírských a zahraničních pracovníků plynárenského podniku u Ajn Amanásu. Většina rukojmích se dostala v pořádku na svobodu. Více než dvě desítky jich však při osvobozovací akci přišly o život, jsou mezi nimi zřejmě hlavně Britové, Norové a Japonci. Armáda prý zabila všech 32 útočníků. Teroristická akce byla podle všeho odpovědí na francouzské angažmá v Mali, zahynul při ní jeden Francouz.

„Tento útok je novou připomínkou hrozby, kterou představuje Al-Káida a další násilné extremistické skupiny v severní Africe. Budeme úzce spolupracovat se všemi našimi partnery, abychom mor terorismu v regionu vymýtili,“ prohlásil americký prezident Barack Obama. Občané USA byli mezi zadrženými rovněž, zatím se hovoří o jednom mrtvém.

Ve stejném duchu se vyjádřil i britský premiér David Cameron. Během osvobozovací akce ale zdůraznil zklamání nad tím, že alžírské bezpečnostní síly s jeho zemí operaci nekonzultovaly. Japonci dokonce vyzvali vládu k ukončení zásahu.

Alžírska se ale jednoznačně zastal francouzský prezident François Hollande, podle něhož zvolilo nejvhodnější postup, jelikož za dané situace nebylo možné s útočníky vyjednávat.

Země, která v devadesátých letech prošla krvavou občanskou válkou, si za tvrdým postojem vůči teroristům stojí. „Z alžírského pohledu byl útok urážkou prestiže armády, která je ústřední částí alžírského hodnotového systému,“ řekl BBC specialista na region Jon Marks.

Podle něj navíc hrozilo riziko, že teroristé odvlečou zajatce do odlehlých částí pouště a budou chtít vyjednávat. Další experti vysvětlují, že je pro Alžírsko cizí vojenská přítomnost na jeho území zcela nepřijatelná.