Američané v Iráku zadrželi islamistu, který prý vyvíjel chemické zbraně

ilustrační foto ze závodu na likvidaci chemických zbraní

ilustrační foto ze závodu na likvidaci chemických zbraní Zdroj: CC BY 2.0: PEO ACWA

Americké speciální jednotky zadržely minulý měsíc v Iráku šéfa jednotky Islámského státu (IS), která měla na starosti výrobu chemických zbraní. Agentuře AP to potvrdily dva irácké zpravodajské zdroje. Jde o první z úspěchů nové strategie amerického tažení proti bojovníkům IS. O zadržení vysoce postaveného představitele islamistů informovali američtí představitelé již minulý týden, nijak ho ale neidentifikovali a uvedli jen, že ho vyslýchají.

Operace se uskutečnila na severu země poblíž města Tal Afar. Zdrženým je podle Iráčanů Sulajmán Daúd Afarí, který se již za dob vlády Saddáma Husajna specializoval na chemické a biologické zbraně. Asi padesátiletý muž nyní velel nedávno vzniklé skupině organizace Islámský stát, která měla na starosti výzkum a vývoj chemických zbraní.

Spojené státy jsou zapojeny do bojů proti IS v Iráku i v Sýrii, ale zatím k tomu využívaly hlavně letectvo. Před několika týdny do Iráku dorazilo asi 200 členů skupiny, kteří jsou určeni ke speciálním operacím v terénu. Komando spolupracuje s iráckými vojáky a kurdskými bojovníky při získávání informací, dočasné vězení pro zatčené bylo zřízeno ve středisku iráckého Kurdistánu Irbílu. Zatčení mají být podle plánu postupně předáváni iráckým a kurdským úřadům.

Četné nálety

Americké letectvo provedlo v posledních dnech několik útoků na budovy v okolí severoiráckého Mosulu, které údajně slouží IS jako zařízení pro vývoj chemických zbraní. Podle zpravodajské stanice CNN zatím není jasné, zda byly nálety úspěšné. Informace vedoucí k lokalizaci zařízení poskytl USA údajně zajatý člen IS. Zda se jednalo právě o Afarího, ale není jasné.

Podle zdroje z iráckých tajných služeb citovaného agenturou AP se americké nálety soustřeďují na objekty, které by IS mohl využívat při snaze vyvinout chemické zbraně, už dva měsíce. Podle odborníka americké armády na chemické zbraně Dan Kaszety je ale něco víc než „symbolický útok“ za hranicemi možností IS.

Umí IS vyrobit chemické zbraně, nebo ne?

O schopnosti radikálů vyrobit a použít chemické zbraně ve velkém měřítku dnes v Tikrítu zapochyboval i irácký ministr obrany Chálid Ubajdí. Podle něj chtějí islamisté použitím chloru či yperitu jen „narušit morálku našich bojovníků“, dosud si ale prý útoky chemickými zbraněmi nevyžádaly žádné oběti na životech.

Rakety naplněné „jedovatou látkou“ dnes islamisté údajně vypálili na severoiráckou vesnici Taza ležící asi 20 kilometrů jižně od Kirkúku. Látka v obci osídlené převážně šíitskými Turkmeny způsobila údajně lehká zranění 40 lidem. Šlo především o podráždění kůže či sliznice v krku. Nikdo ze zraněných nezemřel. Jakou látku rakety obsahovaly, není jasné.