Američané vyčtou Číně její ekonomickou agresi, píší Financial Times

Trump v Japonsku

Trump v Japonsku Zdroj: Reuters

Trump ve filipínské Manile na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie ASEAN.
2
Fotogalerie

Nová bezpečnostní strategie, kterou se v pondělí chystají vyhlásit Spojené státy, označí Čínu za "ekonomického agresora". Listu Financial Times (FT) to sdělil anonymní zdroj obeznámený s dokumentem. Nejmenovaný činitel z Bílého domu ale takové tvrzení odmítl jako nepřesné.

"Strategie národní bezpečnosti pravděpodobně definuje Čínu jako konkurenta v každé oblasti," uvedl zdroj FT. "Nejen konkurenta, ale i jako hrozbu, a proto podle názoru mnohých v této vládě, i jako protivníka," dodal zdroj.

Jeden z činitelů z Bílého domu televizi CNBC řekl, že článek FT je nepřesný. Strategie podle něj výraz "ekonomická agrese" nespojuje výslovně s Čínou.

Americký prezident Donald Trump během předvolební kampaně Peking ostře kritizoval. Vadil mu zejména vysoký obchodní deficit, který Spojené státy vůči Číně mají. Po svém zvolení ale Trump rétoriku zmírnil a odmítl například označit Peking za měnového manipulátora. Na druhou stranu v srpnu nařídil prošetřit údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.

Podle CNBC přijal Trump vůči Pekingu smířlivější postoj, protože potřeboval jeho pomoc v řešení severokorejské hrozby. Zdroj FT však tvrdí, že nyní má Trump pocit, že Čína nedělá dost pro zastavení zbrojního programu KLDR ani pro vyrovnání americko-čínské obchodní bilance.

Trumpův později odvolaný poradce Steve Bannon v srpnu prohlásil, že Spojené státy jsou v ekonomické válce s Čínou, kterou prý Washington nyní prohrává.