Trump: Rusko by nám mělo víc pomáhat v tlaku na KLDR

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Trump v Japonsku
Vladimír Putin
Vůdce KLDR Kim Čong-un.
4
Fotogalerie

Rusko by mělo Spojeným státům více pomáhat ve snaze přesvědčit Severní Koreu, aby se vzdala svých jaderných zbraní. Prohlásil to americký prezident Donald Trump v reakci na čtvrteční telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ruský prezident Spojené státy obvinil, že Severní Koreu ke zvýšené jaderné a raketové aktivitě vyprovokovaly.

"Zásadním bodem bylo hovořit o Severní Koreji, protože bychom rádi, aby nám (Putin) se Severní Koreou pomohl. Čína pomáhá, Rusko nepomáhá. Rádi bychom ruskou pomoc," řekl podle agentury Reuters Trump novinářům v prvním vyjádření k telefonátu s Putinem.

Šéf Kremlu ve čtvrtek na tiskové konferenci prohlásil, že Washington i Pchjongjang musejí zastavit zvyšování napětí na Korejském poloostrově a vyzval ke krajní opatrnosti. Dodal, že Spojené státy cíle svého případného vojenského úderu proti KLDR přesně neznají, naopak protiútok ze severu by skončil katastrofou.

Trump si se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v posledních měsících vyměňuje ostrá prohlášení a mluví o útoku na KLDR v případě její provokace. Rusko naproti tomu hovoří o nutnosti řešit napjatou situaci v regionu diplomaticky. Možnost jednání s Pchjongjangem nedávno naznačil americký ministr zahraničí Rex Tillerson, což Putin ve čtvrtek ocenil.