Američané vystaví Trumpovi vysvědčení. Do USA míří zločinci, varuje před volbami do Kongresu prezident

Prezident USA Donald Trump

Prezident USA Donald Trump Zdroj: ČTK

USA čekají volby do Kongresu. Republikánům nahrává ekonomika, celkově ale prezidentovu činnost hodnotí kladně jen čtyřicet procent obyvatel USA.

Američtí voliči rozhodnou o tom, zda bude prezident Donald Trump i po zbytek svého funkčního období vládnout s republikánskou většinou v zádech. Průzkumy naznačují, že Sněmovnu reprezentantů získají spíše demokraté. Jejich šance na majoritu v Senátu je ale malá.

V aktuálních šetřeních týkajících se dolní komory Kongresu mají demokraté zhruba o pět až deset křesel náskok, rozhodne ale zatím zcela vyrovnaný boj o téměř čtyři desítky mandátů. Vítězství demokratů v Senátu nepředpovídá žádný čerstvý průzkum. Polepšit by si mohli v počtu guvernérů států.

„Demokraté chtějí vrátit Ameriku zpátky a dát znovu moc zkorumpované, sobecké vládnoucí třídě,“ snažil se prezident přesvědčit voliče během hektického víkendu, kdy měl na programu několik mítinků v nepříliš velkých městech. Komentátoři si všímají, že se Trump snaží cílit na podobnou část populace jako před svým zvolením v roce 2016, tedy na méně vzdělané a chudší bělochy.

Není přitom v jednoduché pozici. Kongresové volby pořádané uprostřed funkčního období prezidentů obvykle vyhrává jejich opozice. V posledních dvaceti letech se sice už dvakrát stalo, že v nich strana šéfa Bílého domu posílila, jak Bill Clinton, tak George Bush mladší však byli v té době podstatně populárnější, než je nyní Trump. Jeho práci hodnotí kladně jen čtyři z deseti Američanů.

Republikánům ale nahrává dobrá ekonomická kondice Spojených států. Platy rostou, daří se vytvářet pracovní místa a míra nezaměstnanosti je nejnižší za celé dekády. Dvě třetiny Američanů považují hospodářský stav země za dobrý, či dokonce excelentní.

Někteří analytici se proto diví, že se Trump nesnaží téma více prodat a místo toho soustředí svou pozornost hlavně na imigraci. Podle dalších názorů ale dobré zprávy nemají tak velký mobilizační potenciál jako prezidentovo tvrzení, že do USA míří zločinci. Ostatně průzkum pro The Washington Post ukazuje, že v hodnocení zvládání hraniční bezpečnosti mají republikáni v očích voličů nejvíce navrch před demokraty, dokonce nepatrně víc než v případě ekonomiky.

Pokud však tento recept nezabere a demokraté skutečně ovládnou sněmovnu, čekají Trumpa potíže nejen s prosazováním jeho plánů, ale zřejmě také další vyšetřování. V krajním případě by mohl čelit i pokusu o odvolání.


Referendum o Trumpovi: 5 důvodů, proč sledovat velké americké volby, které rozhodnou o další politice USA>>>