Americká ekonomika více než dvojnásobně zrychlila. Stále ale zaostává za sliby Trumpa

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Wall Street
Známý mrakodrap na Wall Street také patří Trumpovi
Wall Street
Donald Trump - ilustrační snímek.
5
Fotogalerie

Růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil, v přepočtu na celý rok dosáhl 2,6 procenta. To je více než dvojnásobek tempa v prvním čtvrtletí, kdy celoročně přepočtený růst po zpřesnění dat činil 1,2 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. K růstu přispěly jak výdaje spotřebitelů, tak výdaje firem.

Výsledek je přesně v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) ale i tak zaostává za optimistickými cíli, jichž by díky snížení daní a zmírnění regulace chtěl dosáhnout prezident Donald Trump.

Vedle spotřebitelských výdajů se o růst HDP zasloužily vyšší investice podniků do zařízení.

Druhé čtvrtletí tak potvrdilo, že horší výsledky předchozí části roku byly jen dočasné. Výsledky prvního čtvrtletí ale ministerstvo zpřesnilo z původně odhadovaných 1,4 procenta.

Za první pololetí americká ekonomika rostla tempem 1,9 procenta, takže je málo pravděpodobné, že by celoroční růst přesáhl 2,5 procenta.

Trump v předvolební kampani sliboval hospodářský růst čtyři a více procent, zatím však jeho ekonomický program v Kongresu příliš nepokročil, poznamenala agentura AP. V květnu předložil rozpočet na příští rok, který počítá s ročním růstem HDP kolem tří procent do roku 2021. Kongres i většina ekonomů tak optimističtí nejsou, očekávají pouze slabé zlepšení současného oživení, nejslabšího od druhé světové války. Předpovídají spíše růst tempem 2,2 procenta.

"Motorem ekonomiky zůstávají spotřebitelské výdaje, příznivě ale působí i značné podnikatelské investice," uvedl hlavní ekonom ratingové agentury Moody's Analytics Mark Zandi. Jedinou významnější brzdou růstu byla slabší bytová výstavba.

Výdaje spotřebitelů, které se v USA na ekonomické aktivitě podílejí zhruba ze 70 procent, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 2,8 procenta po růstu o 1,9 procenta v prvním kvartálu. Investice firem do továren a zařízení vzrostly o 5,2 procenta, bytová výstavba naopak o 6,8 procenta klesla. V prvních třech měsících letošního roku ale tento sektor vykázal nárůst o 11,1 procenta a ekonomové předpokládají, že v dalších měsících vzestup obnoví.

Vládní Úřad pro ekonomickou analýzu (BEA) dnes také zpřesnil údaje o vývoji ekonomiky za předchozí dva roky. Růst HDP za rok 2015 upravil na 2,9 procenta z původně hlášených 2,6 procenta, růst za loňský rok pak zpřesnil na 1,5 procenta z původně oznámených 1,6 procenta. Loni si Spojené státy vedly nejhůře od krize, která skončila v roce 2009. Jak poznamenala televize CNBC, na celkovém obrázku tyto revize nic nemění a jen potvrzují, že stávající fáze oživení je dosud nejpomalejší.