Americké firmy drtí v ziscích Evropany

peníze, ilustrační foto

peníze, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americké firmy mají před svými evropskými protějšky největší náskok v ziskovosti na akcii za poslední čtvrtstoletí. Zatímco zámořské korporace dnes vydělávají o pětinu více než v roce 2007, tedy v předvečer globální hospodářské krize, Evropa setrvává v nejhorším útlumu od sedmdesátých let minulého století.

K návratu na předkrizová čísla by ziskovost evropských firem musela vyrůst o třetinu. Vyplývá to ze studie švýcarské banky UBS. „Důvodem je krize eura, rostoucí dluhové náklady, ale i ztráta důvěry v unijní řízení,“ uvedla pro deník E15 analytička banky Karen Olneyová.

Propastný rozdíl by se však měl perspektivně snižovat. „Očekávám, že evropské firmy dosáhnou vrcholu předkrizové ziskovosti v roce 2016,“ pokračuje Olneyová. Zatímco letos by se měly zisky evropských firem zvednout o tři procenta, v příštích třech letech se má růst až ztrojnásobit. Ačkoli bude Evropa americký náskok dohánět, zámořské prosperity jen tak nedosáhne. „Evropa neporoste bez Ameriky a americké firmy budou vždy ziskovější,“ říká Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

„Rozdíl mezi ziskovostí obou regionů souvisí s časovým zpožděním oživení Evropy oproti Americe,“ uvádí Luděk Niedermayer z Deloitte. Podle analytiků UBS se evropská ekonomika obvykle vydává za americkou nejpozději do roka. UBS věří v Evropu díky omezení fiskální restrikce. Rizikem zůstává nedostatečná kapitalizace finančního sektoru. „Slabinou je i strnulost trhu práce a silnější pozice odborů a vysoká nezaměstnanost,“ uvádí Holinka.

Nástup evropských firem k prosperitě může být růstovým impulzem pro akciové trhy. „Očekáváme, že do evropských akcií brzo přiteče kolem stovky miliard dolarů,“ uvedl akciový stratég Philippe Ferreira ze Société Générale. „Do konce roku očekáváme silnější růst amerických akcií, v příštím roce by se měl trend obrátit,“ uvedl David Marek z Patria Finance. Zámořský index S&P 500 by měl podle něj vzrůst příští rok o čtyři procenta, evropský index STOXX 600 o 6,5 procenta.