Americké ministerstvo opustil náměstek, který si měl tajně nahrát Trumpovy výroky

Rod Rosenstein

Rod Rosenstein Zdroj: Profimedia

Náměstek amerického ministra spravedlnosti Rod Rosenstein, který si chtěl údajně tajně nahrát Trumpovy výroky v Bílém domě, aby dokázal chaos panující v jeho okolí, rezignoval. Rosenstein se rozhodl odstoupit z funkce dříve, než bude prezidentem Trumpem vyhozen, napsala agentura Reuters s odvoláním na zpravodajský web Axios.

Televize NBC News i list Wall Street Journal nicméně následně uvedly, že tomu tak není a Rosenstein zatím svou rezignaci nepodal. Podle informací CNN nicméně již zamířil do Bílého domu.

Rosenstein byl garantem vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016, které vede bývalý šéf kriminální ústředny FBI Robert Mueller. Prezident, který se snaží vyšetřování zastavit, několikrát Rosensteina ostře kritizoval, žádné kroky k jeho odvolání z funkce ale dosud nepodnikl.

Podle webu Axios, který se odvolává na nejmenovaný zdroj, Rosenstein své rozhodnutí odstoupit z funkce oznámil personálnímu šéfovi Bílého domu Johnu Kellymu. Spekulace, že Trump má v plánu Rosensteina zprostit funkce se objevila poté, co list New York Times minulý týden s odvoláním na svědectví pracovníků ministerstva spravedlnosti a FBI napsal, že si Rosenstein chtěl loni tajně nahrát Trumpovy výroky v Bílém domě, aby dokázal chaos panující v prezidentově okolí. Rosenstein zprávu newyorského deníku popřel.

The New York Times uvedl, že Rosenstein přišel s návrhem loni na jaře, kdy se Bílý dům zmítal v problémech po propuštění bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Tehdy se objevovaly zprávy, že prezident v Bílém domě rozhlašuje v přítomnosti Rusů utajované informace získané od Izraele a že Comeyho vyzval, aby mu projevil loajalitu a vyšetřování ruské stopy ukončil.

Rosenstein byl tehdy ve funkci jen pár týdnů a nabyl dojmu, že jeho jméno Trump v konfliktu s Comeym zneužívá. Navrhl pořídit tajný záznam prezidentova chování a chtěl, aby se členové vlády přičinili o uplatnění 25. dodatku americké ústavy. Stojí v něm, že prezidentského úřadu se ujme viceprezident, pokud se exekutiva shodne, že je prezident neschopen vykonávat povinnosti spojené s úřadem. Žádný Rosensteinův návrh tehdy realizován nebyl, poznamenal deník.