Trump: Velmi brzy se znovu setkám s vůdcem KLDR

Zdroj: ČTK

Druhý summit Spojených států se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se pravděpodobně uskuteční "velmi brzy". V předvečer zahájení Valného shromáždění OSN to prohlásil americký prezident Donald Trump. Jak dodal, vztahy s Kim Čong-unem se od loňského roku v mnohém vylepšily.

"Byl to zcela odlišný svět. Byly to nebezpečné časy. Teď o rok později je to jinak," citovala Trumpa agentura AP. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nyní podle něj dává dohromady detaily pro uskutečnění druhého summitu mezi USA a Severní Koreou.

Kim Čong-un a Donald Trump spolu poprvé jednali v červnu v Singapuru, kdy Kim slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump mu výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a rušení sankcí.

Od té doby ale diplomatická aktivita ochabla. Koncem srpna Trump dokonce s poukazem na nedostatečný pokrok v procesu jaderného odzbrojení KLDR zrušil plánovanou cestu šéfa diplomacie Pompea do Severní Koreje. Minulý týden Pompeo uvedl, že se se svým severokorejským protějškem Ri Jong-hoem chce setkat tento týden v New Yorku na okraj schůze Valného shromáždění OSN.

Donald Trump by měl dnes jednat s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a tématem jejich rozhovoru bude rovněž konání dalšího summitu se Severní Koreou. Očekává se, že Mun Če-in rovněž předá Trumpovi osobní vzkaz od Kim Čong-una. Zástupci obou Korejí spolu jednali minulý týden v Pchjongjangu.