Americké zbraně se v Sýrii dostaly do rukou islamistů

Boje v Sýrii - ilustrační foto

Boje v Sýrii - ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: FreedomHouse

Skupina syrských povstalců kterou cvičí a podporuje americká armáda, předala šest pick-upů, munici a další vojenské vybavení islamistické frontě An-Nusra, která se hlásí k teroristické organizaci Al-Káida. Uvedl to v pátek mluvčí Centrálního velení amerických ozbrojených sil na Blízkém východě Patrick Ryder.

Skupina zvaná Nové syrské ozbrojené síly (NSF) nebo Divize 30 předala islamistické milici An-Nusra vozy a munici výměnou za bezpečný průchod jejím územím, uvádí se ve sdělení armády.

„Pokud jsou tyto zprávy přesné, je to velmi znepokojivé porušení směrnic programu pro výcvik a materiální vybavení (syrských povstalců, které USA řadí k takzvané umírněné opozici),“ uvedl Ryder podle agentury Reuters. Podle něj předali vycvičení příslušníci NSF prostředníkovi An-Nusra 21.-22. září zhruba čtvrtinu vybavení, které od Američanů dostali.

Zpráva je nejnovější známkou potíží snah USA a jejich spojenců o výcvik syrských bojovníků proti islamistům. Spojené státy zahájily výcvik syrských povstalců v květnu a počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boje v Sýrii.

Chtějí bojovat proti vládě

Mnozí uchazeči ale byli vyloučeni při výběru jako nevhodní. Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat proti islámským radikálům, nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo 60 příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla An-Nusra, postupně některé propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30 poté příslušníky An-Nusry označila za bratry.

Nenaplněná očekávání

Americký generál Lloyd Austin, který dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě, minulý týden v Kongresu uvedl, že americký program výcviku syrských rebelů zatím nenaplnil očekávané cíle a že bojů se nyní účastní jen hrstka vycvičených Syřanů.

Náměstkyně amerického ministra obrany Christine Wormuthová v senátním výboru pro armádu řekla, že v programu je asi 100 až 120 povstalců. Jiní američtí činitelé Reuters řekli, že program výcviku se nyní přehodnocuje, což by mohlo vést k jeho omezení a změně koncepce.

K syrské umírněné opozici, která zahájila boje proti Asadovi v roce 2011, se přidaly skupiny zradikalizovaných muslimů, jako je An-Nusra nebo Islámský stát (IS). Těm jde o to, aby získaly území, které budou spravovat podle islámských zákonů.