Americký ministr zahraničí Pompeo varoval Rusko a Čínu před porušováním sankcí uvalených na KLDR

Mike Pompeo

Mike Pompeo Zdroj: ČTK

Mike Pompeo
Mike Pompeo
3
Fotogalerie

Turecko zůstává klíčovým spojencem Washingtonu v NATO, navzdory napětí mezi oběma zeměmi kvůli tureckému zadržování amerického pastora. Prohlásil to podle agentury AP americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který je na návštěvě Singapuru. Pompeo rovněž varoval Rusko a Čínu před jakýmkoli porušováním mezinárodních sankcí uvalených na Severní Koreu za její zbrojní programy, napsala agentura AP.

Pompeo zdůraznil, že Washington bude vnímat jako velmi závažné jakékoli akce, které by snižovaly tlak, jehož cílem je přimět KLDR vzdát se svých jaderných zbraní. Mimo jiné musí být zcela ukončeno nelegální překládání ropy a dalšího zboží mezi loděmi. Právě čínská plavidla se podle některých zdrojů na těchto aktivitách podílela.

V případě Ruska zmínil Pompeo informace, podle nichž Rusové pokračují ve vydávání pracovních povolení pro tisíce Severokorejců, kteří přicházejí do země nejspíš v rozporu se sankčním režimem OSN.

Šéf americké diplomacie ale zároveň podotkl, že je optimistický a věří, že severokorejský vůdce Kim Čong-un dodrží svůj slib daný prezidentovi Donaldu Trumpovi ohledně denuklearizace. Časový program úplného jaderného odzbrojení KLDR ale ještě nebyl stanoven a dál se na něm pracuje, dodal Pompeo.

V případu pastora a dalších Američanů zadržovaných v Turecku Pompeo vyjádřil naději, že toto téma bude vyřešeno "v příštích dnech". Spojené státy "mají maximální zájem pokračovat ve spolupráci s Tureckem", prohlásil americký ministr zahraničí.

Pastor Andrew Brunson čelí v Turecku podezření z terorismu a špionáže, za což mu hrozí až 35 let vězení. Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země. Zatčen byl i se svou ženou v říjnu 2016 v rámci čistek po pokusu části turecké armády o státní převrat. Veškerá obvinění popírá. Spojené státy se tento týden v reakci na zadržování duchovního rozhodly uvalit sankce na dva turecké ministry.

Pompeo se v pátek v Singapuru sešel se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. V Singapuru je šéf americké diplomacie na schůzce Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Pompeo v Singapuru rovněž vyzval k okamžitému propuštění dvou barmských novinářů agentury Reuters, kteří jsou v Barmě zadržováni. Žurnalistům, kteří psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů, hrozí za údajné nezákonné získání tajných státních dokumentů 14 let vězení.