Rusko sabotuje sankce OSN. Zaměstnává tisíce severokorejských gastarbeiterů

Sousoší v Pchjongjangu

Sousoší v Pchjongjangu Zdroj: Profimedia

Rusové vydávají nová pracovní povolení tisícům Severokorejců, kteří přicházejí do země nejspíš v rozporu se sankčním režimem OSN. Napsal to americký list The Wall Street Journal. Rada bezpečnosti loni v září zaměstnávání občanů KLDR zakázala, i když platné pracovní úvazky povolila dokončit. Ruský velvyslanec v KLDR tvrzení amerického listu popřel.

Od vydání zákazu se v Rusku nechalo zaregistrovat přes 10 000 nových severokorejských gastarbeiterů, napsal newyorský list s odvoláním na údaje ruského ministerstva práce. Mnohé podniky, které je zaměstnávají, vlastní společně ruské a severokorejské subjekty. I to je podle listu porušením sankcí, které vytváření společných podniků zakazují.

Ruský velvyslanec v Pchjongjangu v pátek informace amerického listu popřel. Rusko podle něj žádné nové pracovníky z KLDR nepřijímá a sankce neporušuje. Velvyslanec Alexandr Macegora připustil, že po vyhlášení sankcí bylo vydáno několik tisíc pracovních povolení pro občany KLDR, ale všechna prý byla jen prodloužením smluv uzavřených před datem sankcí.

Severokorejci mají povolení pracovat v Rusku do konce listopadu příštího roku, což je v souladu s rezolucí OSN, řekl ruský diplomat.

Podle listu The Wall Street Journal sankce obecně snížily počet Severokorejců pracujících v cizině, tento trend se ale nevztahuje na Rusko a Čínu. Washington obě země obvinil i z toho, že v rozporu se sankcemi pomáhají KLDR dovážet ropné produkty.

V Rusku například Severokorejci pracují ve stavebnictví v druhém největším městě Petrohradu. "Dělají, dokud nepadnou," citoval americký list jednoho z tamních zaměstnavatelů. Na pracoviště přicházejí v sedm ráno a pracují do deseti hodin večer či dokonce do půlnoci. Na oběd mají dvě hodiny.

Jejich platy končí z velké části v severokorejské státní pokladně, do zahraničí je vysílají většinou státní firmy nebo organizace spojené s armádou. Ruští zaměstnavatelé jim měsíčně platí v průměru 100 000 rublů (35 000 korun), podle severokorejských údajů si vydělávají nanejvýš 20 000 rublů. Rozdíl inkasuje severokorejský režim, uvádí The Wall Street Journal.