Americký špionážní letoun se vyhýbal ruským stíhačkám, unikl do Švédska

Průzkumný Boeing RC-135 americké armády

Průzkumný Boeing RC-135 americké armády Zdroj: United States Air Force

Americký průzkumný letoun Boeing RC-135 narušil švédský vzdušný prostor, aby se vyhnul střetu s ruskými stíhačkami nad Baltským mořem. Oznámila to agentura AP s odvoláním na velitelství amerických sil v Evropě. K incidentu došlo 18. července, tedy den po pádu malajsijského boeingu, který byl zřejmě sestřelen nad východní Ukrajinou. Vztahy mezi oběma jadernými velmocemi mezitím ochladly na nejnižší úroveň od konce studené války.

Švédsko není členem NATO, a tak americká vojenská letadla potřebují povolení, aby směly vstoupit do vzdušného prostoru skandinávského království. Podle americké velitelství byl RC-135 nesprávně naveden do švédského prostoru poté, co se posádka snažila manévrováním zabránit střetu s ruský letadlem. Švédský prostor opustila hned poté, co ji na omyl upozornili kontroloři letového provozu. Další podrobnosti velitelství neposkytlo.

Švédská diplomacie oznámila, že o incidentu probíhají jednání, ale také se zdržela podrobností.

Podle švédských médií americký průzkumný letoun letěl poblíž Kaliningradu, ruské nejzápadnější enklávy mezi Polskem a Litvou na baltském pobřeží, kde sídlí i ruská baltská flotila. Před blížícím se ruským letounem unikl nad švédský ostrov Gotland.

nejde přitom o první incident svého druhu. Například již 23. dubna ruská stíhačka Su-27 velice těsně proletěla okolo jiného amerického letounu RC-135 letícího nad Ochotským mořem, kde za studené války špionážní RC-135 monitorovaly testy sovětských raket. O týden dříve Pentagon kritizoval „provokativní“ a „neprofesionální“ přelety ruského letounu Su-24 poblíž amerického torpédoborce Donald Cook, plujícího v Černém moři.