Američtí studenti nemají peníze na vlastní bydlení, studium je až příliš zadluží

...

... Zdroj: fulbright.cz

Dolary, ilustrační foto
Bílý dům
Univerzita ve Virginii
4
Fotogalerie

Rostoucí výdaje na studium se odrážejí na americkém trhu s nemovitostmi. Stále méně zadlužených absolventů si může dovolit investici do vlastního bydlení. Podle nové studie americké centrální banky (Fed) se pro ni tak mezi lety 2007 až 2015 rozhodlo o 35 procent méně lidí ve věku mezi 28 až 30 lety.

Poplatky za studium na vysokých školách ve Spojených státech se mezi lety 2003 až 2009 podle studie zvedly o 81 procent. Jednotlivé federální státy, kterým začala chybět hotovost, snížily své příspěvky, zatímco vzrostly náklady na administrativu.

Výsledkem byl prudký nárůst studijních půjček. Průměrný třicátník dlužil v roce 2015 na školném téměř 11 tisíc amerických dolarů (250 tisíc korun), což je o 174 procent více než v roce 2003. Naopak dluhy za bydlení se snížily o 28 procent, tedy o zhruba 8000 dolarů.

Podle údajů Fedu vlastnilo v roce 2007 ve věkové kohortě 28letých až 30letých dům 27 procent jedinců. V roce 2015 se jejich podíl propadl na 19 procent.

Američané stále investují většinu svých prostředků do koupě vlastního domu. Majitelé nemovitostí se méně stěhují a více se angažují v místních komunitách. Více jich chodí k místním volbám a jejich děti se ve školách lépe učí, píše agentura Reuters .

Absolventi univerzit se stále těší z vyšších výdělků než středoškoláci. Dluh za studium se jim ale vymstí na jiné frontě, když si kvůli němu nemohou dovolit vzít hypotéku.