Analytici: Dění v Číně ovlivní české akcie i průmysl jen omezeně

Propad akciového trhu v Hongkongu

Propad akciového trhu v Hongkongu Zdroj: ctk/ap

Současné dění v čínské ekonomice bude mít jen omezený dopad jak na české akcie, tak na tuzemský průmysl, shodli se čeští analytici. Panické výprodeje světových i českých akcií jsou podle nich pouze přehnanou nervózní reakcí. Zpomalení Číny ovšem mohou pocítit české firmy exportující do této druhé největší ekonomiky světa.

Čínské akciové trhy se v první obchodní den tohoto roku propadly o sedm procent a obchodování bylo poté na zbytek dne přerušeno. Trh reagoval na zprávu o dalším propadu čínského průmyslového sektoru, která společně s klesající čínskou měnou prohloubila obavy o zdraví tamní ekonomiky. Po neuspokojivých zprávách z Číny klesaly také další burzy v regionu. Dolů zamířily i evropské akcie.

„Aktuálně jde spíše o psychologické tržní výkyvy, které se projeví pouze na akciových indexech a nikoliv ve výsledcích firem jako ČEZ nebo Komerční banka. Přímý dopad mohou pocítit české firmy exportující do Číny. A to nejen napřímo, ale i zprostředkovaně například skrze Německo,“ řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl. Česká ekonomika je vysoce závislá na vývoji ekonomiky evropské, která nyní zažívá růst. Pokud se problémy v Číně podaří tamní vládě udržet mimo katastrofické scénáře, ani Evropa by neměla pocítit výrazné problémy spojené se zpomalující 'továrnou světa', dodal.

akciové trhy se v nejbližších dnech stabilizují díky přílivu nového kapitálu investorů

Čína je druhá největší ekonomika světa a pokud se ji nebude dařit, tak utrpí celý svět, upozornil investiční stratég společnosti Finlord Boris Tomčiak. Dnešní výprodej evropských i českých akcií je ale podle něj do značné míry přehnaný a zapříčiněn panickým zavíráním pozic. Ekonomický rozmach ČR je velmi silný a v nejbližším pololetí neočekává jeho ochabnutí. „Domníváme se, že akciové trhy se v nejbližších dnech stabilizují díky přílivu nového kapitálu investorů,“ poznamenal.

České akcie ztrácely podle indexu PX po 14:00 téměř dvě procenta. „Zatím je předčasné obávat se 'tvrdého přistání' čínské ekonomiky, jakkoli po dnešku jeho pravděpodobnost zase o trochu stoupla. 'Tvrdé přistání' by pocítila i česká ekonomika, protože by poznamenalo ty české výrobce a vývozce, jejichž subdodavatelské produkty se do Číny dostávají po kompletaci v Německu,“ uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

'Tvrdé přistání' Číny spojené se závažným zpomalením globální ekonomiky by podle něj vedlo k ochabnutí letošního růstu české ekonomiky. Ta by tak v pesimistickém scénáři, jehož pravděpodobnost je nižší než 15 procent, letos nedosáhla ani růstu dvou procent. Návrat ČR do recese lze však prakticky vyloučit i v případě zvláště závažného zpomalení čínské a potažmo globální ekonomiky, podotkl Kovanda.