Ankara: Válka může do EU vyhnat další až tři miliony Syřanů

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Turecko varovalo Evropskou unii, že ze Sýrie by mohly před válkou utéci další až tři miliony lidí. Poslancům Evropského parlamentu to dnes ve Štrasburku řekl předseda Evropské rady Donald Tusk, který s nimi diskutoval o nutnosti rychlého řešení migrační krize. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker následně zveřejnil návrh akčního plánu spolupráce EU s Tureckem, který počítá mimo jiné s další finanční podporou pro Ankaru.

„Podle tureckých odhadů by mohly přijít další tři miliony lidí z Halabu a jeho okolí,“ řekl Tusk a dodal, že „o Evropě nyní sní miliony potenciálních uprchlíků a imigrantů“. Někteří europoslanci vyzývali k tomu, aby EU kvůli současné situaci nezapomínala na přístup Ankary k lidským právům a kurdské menšině.

Okolní svět podle Tuska nehodlá unii s těžkou situací pomoci. „Diktátoři nás poučují, jak zacházet s uprchlíky,“ prohlásil Tusk, podle něhož i země v sousedství Evropy potíže zemí unie komentují, avšak pomoci neumějí. Ostře též kritizoval Maďarsko, Slovensko, Itálii a Řecko za to, že podle EU nedodržují unijní azylová a pohraniční pravidla.

„Pokud někdo říká, že nechce respektovat dohodnutá pravidla EU jako Dublin (azylová pravidla) či kvóty, ohrožuje tím podstatu solidarity a celé naše společenství,“ prohlásil Tusk. V Turecku nyní žijí asi dva miliony uprchlíků ze Sýrie, kde zuří občanská válka. Desítky tisíc Syřanů letos přes Řecko vstoupily do EU.

Návrh na spolupráci

O uprchlické krizi jednal Tusk a Juncker v pondělí s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Juncker předložil Erdoganovi návrh akčního plánu ke společnému postupu v otázce uprchlíků, jehož detaily zveřejnil dnes odpoledne.

Brusel se v návrhu zavazuje dát dohromady až miliardu eur (27 miliard korun), kterými by do konce příštího roku přispěl Turecku ke zvládání situace s uprchlíky ze Sýrie a Iráku. Kromě toho hodlá EU poskytovat pomoc lidem přímo v Sýrii, aby snížila počet lidí prchajících přes tureckou hranici.

Ankara by naproti tomu měla vytvořit systém registrace a kontroly migrantů a uprchlíků, aby se směrem do Evropy dostávalo méně neregistrovaných lidí. Zároveň má Turecko zefektivnit azylový proces, aby ubylo počtu osob s nejasným statusem. K jeho úkolům také podle navrženého plánu patří zajistit uprchlíkům po dobu jejich pobytu v zemi přístup na pracovní trh a k sociálnímu systému.

Juncker dnes poslancům EP řekl, že předložil Erdoganovi návrh memoranda ke společnému postupu v otázce uprchlíků, jehož text po vzájemné dohodě zveřejní dnes odpoledne.

Porušování práv kurdské menšiny

Někteří europoslanci kritizovali vedení EU, že jedná s Ankarou, aniž by se zabývala porušováním lidských práv a svobod v Turecku a tvrdým postupem vůči kurdské menšině. „Jen proto, že Turecko potřebujeme kvůli uprchlické krizi, se teď nemůže Evropa začít dívat někam jinam,“ prohlásil šéf nejsilnější lidovecké frakce Manfred Weber s tím, že Turecko je stále aktuálním kandidátem na členství v EU.

„Musíme se snažit spolupracovat s Tureckem, neboť nemáme jinou možnost. A v našem sousedství je to nejlepší možný partner,“ prohlásil Tusk. Oživené téma tureckého členství EU se podle něho dostane na program říjnového evropského summitu.