Anketa: Kdy zkrachuje Řecko?

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropská centrální banka dělá vše proto, aby odvrátila bankrot Řecka. Jak to nakonec dopadne? Investiční web se společně s deníkem E15 ptal investičních profíků, kdy podle nich Řecko zkrachuje.

Michal Stupavský, portfoliomanažer, Conseq

Přestože k explicitnímu defaultu Řecka zatím nedošlo, řecký stát je insolventní. Řecko je i nadále v recesi, navíc by se měl jeho letošní deficit státního rozpočtu pohybovat mírně pod 10 % HDP. Poměř řeckého dluhu k HDP by na konci letošního roku měl dosáhnout 160 % a dluhové nůžky se budou i nadále rozevírat. Jedinou možností, jak se Řecko může stát opět solventním, je umazání velké části současného dluhu. Největším rizikem by bylo rozšíření finanční paniky do dalších periferních zemí.

Rostislav Rojčík, portfoliomanažer, ISČS

Soudě podle aktuálních tržních cen řeckých dluhopisů, již Řecko zkrachovalo. Čekání na oficiální proces je jen formalitou.

Petr Čermák, analytik, Colosseum

Řecko nezkrachuje. Eurozóna se bude snažit všemi dostupnými prostředky bankrot odvrátit.

Daniel Karpíšek, portfoliomanažer IKS-KB

Řecko v očích investorů fakticky už zkrachovalo. Politici to však vidí jinak a bankrot Řecka, byť řízený, jen tak nepřipustí. Rozhodně ne v blízké době (viz závěry nedávného summitu EU, který uměle prodloužil splatnost řeckých dluhopisů).

Jakub Sýkora, SFM Group

Nezkrachuje, protože už vlastně zkrachovalo. Díky nedávným politickým rozhodnutím evropských institucí bude pravděpodobně udržováno „v umělém spánku“ několik dalších desítek let.

Martin Urban, hlavní makléř, Brokerjet

EU Řecko podrží, „ať to stojí, co to stojí“, a nenechá ho zkrachovat. Nejedná se v tuto chvíli o ekonomické, ale o politické řešení celé vzniklé situace.

Radim Kolmaš, Brevia finance

Neočekávám „absolutní“ bankrot Řecka. Zbabělost evropských představitelů bude i nadále dopovat euro vysokou volatilitou, což může samo o sobě vyvolat nezájem investorů o společnou evropskou měnu.

Jaroslav Brychta, hlavní analytik, X-Trade Brokers

Nemá smysl hádat měsíce. Pokud by to bylo pouze na trhu, Řecko již dávno zkrachovalo. Osud Řecka mají ale v rukou politici a centrální bankéři, kteří budou robustnosti systému a schopnosti socializovat ztráty zneužívat tak dlouho, jak jen to půjde.

Josef Novotný, burzovní analytik, Fio banka

Domnívám se, že oficiálně krach Řecka neproběhne, EU společně s MMF a ECB najdou řešení, které nebude označeno za krach Řecka.