Anketa: Kiska se může stát hlasem lidu a zlepšit vztah s médii

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Co se změní s odchodem Ivana Gašparoviče ze slovenského Prezidentského paláce, kterého po právě proběhnuvších volbách vystřídá Andrej Kiska? V anketě E15.cz odpovídají politik, politolog a mediální expert.

Miloš Zeman, prezident České republiky

Prezident Miloš ZemanPrezident Miloš Zeman | ctk

E15.cz: Prezidenti jsou důležitými články pro vytváření mezinárodních vztahů. Jak bude vypadat vztah mezi Českem a Slovenskem s novým obsazením?

Každý prezident reprezentuje svoji zemi a snaží se o co nejlepší vztahy se sousedními státy bez ohledu na to, kdo v těchto státech tuto funkci vykonává.

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky

Grigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázkyGrigorij Mesežnikov, prezident Inštitútu pre verejné otázky | Institut pre verejne otazky

E15.cz: Jak se změní dosavadní vedení Prezidentského paláce?

Andrej Kiska sám sebe označuje za zástupce lidí a chce řešit jejich problémy. Předpokládám, že to myslí upřímně a bude skutečně bojovat za zájmy občanů, zasahovat do činnosti vlády a vystupovat proti věcem, které se občanům nebudou líbit. Na druhé straně, velmi rychle zjistí, že prezident má širší kompetence, dokáže podávat ústavní stížnosti a ještě výrazněji zasahovat do politiky. Těžko říct, jak to bude nést.

Pavol Múdry, viceprezident International Press institute

Pavol Múdry, viceprezident International Press institutePavol Múdry, viceprezident International Press institute | International Press institute

E15.cz: Spolupráce Ivana Gašparoviče s médii nebyla zrovna ideální. Jak se to s novým prezidentem změní?

Andrej Kiska je zatím, co se týče vystupování pod tlakem médií, nepopsaný list. V kampani se držel dobře, s médii otevřeně komunikoval. Hodně bude záležet na jeho poradcích, zda budou umět žít s kritikou médií a snášet ji. Celkové klima ve vztahu politici - média se asi podstatně nezmění. Média budou kritizovat, jistě někdy i neoprávněné a nesprávně, a politici budou média a novináře znevažovat. Andrej Kiska by ale mohl být tím přelomovým příkladem, že bude skutečně otevřený a transparentní vůči veřejnosti zastupované médii.