Asad: Česko se nebojí být nezávislé, to hlavně západním zemím chybí

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Syrský prezident Bašár Asad pojmenoval probíhající konflikt v Sýrii jako střet vlády s ozbrojenými rebely podporovanými odlišnými mocnostmi. Povstalci, označovaní Asadem jako teroristé, podle něj žádné vlastní zájmy nemají. V rozhovoru pro Českou televizi dále ocenil snahu Česka uchovat komunikační kanály se syrským režimem otevřené a nezavírat ambasádu v Damašku.

„Během krize většina evropských zemí přijala západní propagandu proti tomu, co se dělo v Sýrii. Vaše země zachovala v tomto vztahu rovnováhu. To neznamená, že podporujete syrskou vládu nebo syrského prezidenta, znamená to, že hrajete roli, kterou by každá vláda měla hrát – udržovat vztahy i s protivníky,“ zmínil v rozhovoru Asad.

„Jak můžete hrát nějakou roli, vědět, co se děje, když nemáte vztahy? To je jeden aspekt. Druhý je, že ČR je malá země a je součástí EU a byla pod velkým tlakem od mnoha zemí, včetně USA, aby změnila postoj. (…) Navzdory tomu ČR chtěla být nezávislá. To nám chybí v dnešním světě. Většina zemí, většina představitelů nejsou nezávislí, zejména na Západě,“ pokračoval.

Syrský prezident dále zmínil, že Česká republika se může stát zemí, na kterou se nyní začne Západ více obracet „kvůli důvěryhodnosti jejího postoje, protože mnohé evropské země teď chápou, že měla pravdu ohledně toho, co se odehrává v Sýrii. V tom, že nechala otevřený tenhle komunikační kanál směrem k syrské vládě, tyto země budou potřebovat pomoc Česka, aby se dostaly zpět na správnou cestu, zejména v politické rovině,“ vysvětlil Asad.

Stačí prý přestat podporovat teroristy

Česko si údajně v Sýrii vydobylo za svůj postoj uznání, za určitých podmínek by se tak mírová dohoda mohla podepsat v Praze, jak zaznělo v první části interview odvysílané včera.

ČR si po celou dobu války v Sýrii udržela velvyslanectví, které kromě jiného zastupuje zájmy států, jež své velvyslance z Damašku odvolaly, tedy i USA, které se mírových jednání účastní.

„Samozřejmě, když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nechtějí mírovou konferenci ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, ne mír. Když se zmiňujete o Praze, to by bylo všeobecně přijato kvůli vyváženému postoji vaší země,“ uvedl na toto téma Asad.

Přestanou-li podle něj země jako USA, Saúdská Arábie, Velká Británie či Francie podporovat obzrojence bojující proti syrskému režimu, situace se prý velmi brzy zlepší, údajně již během několika měsíců.