Asad žádá ukončení amerických hrozeb, CIA prý zásobuje povstalce zbraněmi

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: profimedia.cz

Sýrie nesplní své závazky vyplývající z ruského návrhu na kontrolu a likvidaci syrských chemických zbraní, pokud Washington nepřestane Damašku hrozit vojenským úderem. V rozhovoru pro ruskou televizní stanici Rossija 24 to dnes řekl syrský prezident Bašár Asad. Dodal, že Sýrie chce podřídit mezinárodní kontrole své chemické zbraně v reakci na návrh Ruska, nikoli kvůli americkým výhrůžkám.

Návrh předat syrské zásoby otravných látek pod mezinárodní kontrolu předložil v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a Sýrie ho přijala. Za pozitivní ho označil i Washington, podle jehož názoru je syrský souhlas důsledkem amerického tlaku a hrozby vojenského úderu USA. Takovou argumentaci ale Asad odmítá.

„Naše rozhodnutí dát chemické zbraně pod kontrolu americké hrozby neovlivnily,“ prohlásil syrský prezident. „Jakmile uvidíme, že si Spojené státy skutečně přejí stabilitu v našem regionu a ustupují od hrozeb a útočných plánů, jakmile přestanou dodávat zbraně teroristům, pak uvěříme, že potřebný proces můžeme dokončit,“ řekl.

Stejně jako Moskva syrský prezident tvrdí, že chemické zbraně mají i povstalci. Syrská opozice má ve svém arzenálu otravné látky, které dostává „i z ciziny“, řekl Asad ruské televizi.

Podle syrského prezidenta Damašek „během několika dnů“ odešle do sídla OSN dokumenty nezbytné k tomu, aby se jeho chemické zbraně dostaly pod kontrolu mezinárodního společenství. Půjde o technickou dokumentaci potřebnou k podpisu dohody o zákazu, skladování a likvidaci chemických zbraní. Asad očekává, že předávání informací o syrském chemickém arzenálu by mohlo začít měsíc poté, co se Damašek k mezinárodní konvenci připojí.

Rusko podle dnešní informace listu Kommersant ve svém plánu navrhuje, aby Sýrie po přistoupení ke smlouvě oznámila, kde se její chemické zbraně vyrábějí a skladují. Damašek by pak měl povolit, aby sklady chemických zbraní prozkoumali mezinárodní inspektoři, a sjednat způsob, jakým způsobem mají být zbraně zničeny.

CIA dodává zbraně povstalcům, chystaná zpráva OSN má ukázat na Asada

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) začala dodávat zbraně syrským povstalcům v rámci pomoci, kterou jim vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila již v červnu. Napsal to dnes americký list The Washington Post s odvoláním na americké představitele a zástupce syrské opozice.

Americký list Foreign Policy dnes napsal, že zřejmě v pondělí bude publikována zpráva inspektorů OSN o srpnovém chemickém útoku v Sýrii, která bude založena na „objemné kolekci důkazů o použití nervového plynu a nepřímo ukáže na odpovědnost syrského prezidenta za použití chemické munice“.

Zpráva podle amerického časopisu neukazuje na Bašára Asada přímo, obsahuje ale množství nepřímých důkazů. Inspektoři je získali na základě analýzy úlomků použitých raket a munice a laboratorních rozborů půdy a také krve a moči obětí. Vše silně naznačuje, že viníkem je syrská vláda, napsal časopis.