Ashtonová: EU zvažuje další protiruské sankce

Catherine Ashtonová

Catherine Ashtonová Zdroj: ctk

Evropská unie bude dál jednat s Ruskem a Ukrajinou o snížení napětí v jejich vztazích, ale otevřenou ponechává i možnost nových protiruských sankcí. Na závěr setkání ministrů zahraničí Evropské unie v Aténách to řekla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Práce na dalších krocích namířených proti Rusku podle ní pokračují.

Ministři varovali Moskvu, že skokové zvýšení ceny ruského zemního plynu vyváženého na Ukrajinu může vést ke kolapsu ukrajinské ekonomiky. „Rusko nemá zájem na tom, aby se ukrajinské hospodářství zhroutilo,“ řekl německý ministr zahraničí Frank -Walter Steinmeier. Připomněl, že hospodářská stabilita Ukrajiny v mnohém závisí na dovozních cenách energetických surovin.

„Právě z těchto důvodů musíme udržovat dialog s Moskvou, i když mezi námi panují rozpory,“ řekl německý ministr. Podpořil dnešní prohlášení ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, podle něhož je nová ruská cena 485 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu likvidační.

Dvoudenní ministerské konferenci, na níž Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, téma Ukrajiny dominovalo. Britský ministr zahraničí William Hague v pátek prohlásil, že EU by měla vypracovat přísný plán sankcí pro případ, že budou vzhledem k neústupnosti ruského postoje potřebné.

Řecký ministr Evangelos Venizelos naproti tomu uvedl, že sankce nemohou být samoúčelné. Konečným cílem je podle něj vypracování životaschopného řešení, které povede k uvolnění napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Profil: Nezvaný Evropan Putin