Asijští boháči překonají výší majetku ty severoamerické už příští rok

Ruku na to. Šinzó Abe má ve srovnánání s kanadským premiérem Stephenem Harperem o důvod k úsměvu více. Ekonomický program jeho vlády tvoří nové boháče, jejichž majetek roste.

Ruku na to. Šinzó Abe má ve srovnánání s kanadským premiérem Stephenem Harperem o důvod k úsměvu více. Ekonomický program jeho vlády tvoří nové boháče, jejichž majetek roste. Zdroj: Reuters

Bohatství milionářů v asijsko-pacifickém regionu překoná výši majetku jejich severoamerických protějšků již příští rok. Vyplývá to z průzkumu Asia-Pacific Wealth Report společnosti Cap Gemini a Royal Bank of Canada.

Majetek Asiatů, kteří vlastní alespoň jeden milion dolarů, by měl do začátku roku 2015 vzrůst na 15,9 bilionu dolarů z loňských 12 bilionů. Severoameričtí milionáři drželi loni majetek za 12,7 bilionu.

Japonsko, které se letos může chlubit nejvíce rostoucím akciovým trhem na světě, je i nadále domovem více než poloviny dolarových milionářů z asijsko-pacifického regionu. Země letos pravděpodobně potáhne růst prosperity celého regionu. Podpůrný program na oživení ekonomiky, který naordinovala vláda premiéra Šinza Abeho, má zvrátit patnáct let trvající deflaci.

Pětiprocentní roční přírůstek japonských milionářů

Země vycházejícího slunce v loňském roce vykázala 5,2procentní přírůstek milionářské populace, což je nejméně ze všech 18 asijských zemí, kterým se studie věnuje. To však souvisí s mírou vyspělosti země a skutečností, že polovina milionářů regionu již odtud pochází. „Při takové penetraci není přírůstek závratný,“ stojí ve studii.

„Navzdory slabému růstu v posledních letech zůstává Japonsko hybnou silou regionu,“ uvádí studie. „Zlepšující se tržní podmínky mohou přimět bohaté Japonce k přemístění majetku z hotovosti do akcií, což ještě více podpoří růst bohatství v rozvinuté Asii.“

Dolaroví milionáři v asijskopacifickém regionu množili svůj majetek v uplynulých pěti letech ročním tempem 4,9 procenta, třikrát rychleji než milionáři v Severní Americe, kde je největší koncentrace milionářů na světě.

Počet dolarových milionářů v regionu Asie-Pacifik se v loňském roce podle červnové zprávy World Wealth Report rozrostl o 9,4 procenta na 3,68 milionu. Tím se region dostal hned za Severní Ameriku, kde počet milionářů loni meziročně stoupl o 11,5 procenta na 3,73 milionu. Podle studie je však slabší asijský přírůstek jen dočasný a již příští rok bude asijsko-pacifický region domovem největšího počtu milionářů na světě.