Assange je ve vazbě. Ekvádorská vláda mu odňala azyl

Zatčení Juliana Assangea

Zatčení Juliana Assangea Zdroj: ČTK

Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange
6
Fotogalerie

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl z ambasády vyveden a zatčen. Zadržení potvrdila londýnská policie, podle níž ji na úřad pozval velvyslanec poté, co jihoamerická země Assangeovi odebrala azyl. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt Ekvádoru poděkoval za součinnost. Podle BBC byl Assange zatčen na základě toho, že se vyhýbal soudu, jeho právní zástupce tvrdí, že podkladem byla mimo jiné žádost o vydání do Spojených států.

Ekvádor 47letému Assangeovi odňal azyl, protože opakovaně porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla každodenního provozu ambasády, napsal ekvádorský prezident Lenín Moreno na svém twitteru. Tento krok považuje za „svrchované rozhodnutí“. Bývalý prezident Rafael Correa, proti němuž je v Ekvádoru vedeno řízení kvůli údajnému pokusu o únos oponenta, označil krok svého nástupce za „zradu“. Právě díky Correovi se Assange na ambasádu dostal.

Skutečnost, že Británie Assangeovi azyl odebrala, považuje server Wikileaks za porušení mezinárodního práva. Internetový portál WikiLeaks se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat. „Mocní hráči“, jako je americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), podle WikiLeaks „sofistikovaně“ Juliana Assange zbavili lidské důstojnosti.

Jako „temný den pro svobodu tisku“ považuje zatčení Edward Snowden, bývalý analytik americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), který odhalil, že tato agentura řadu let masově sledovala elektronickou komunikaci lidí po celém světě. Snowden pak získal azyl v Rusku.

„Je zcela správné, že Assange stane v Británii řádně před spravedlností. O tom, co bude následovat, rozhodne soud,“ uvedl v prohlášení náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan. „Jsme velmi vděční za krok, který učinila ekvádorská vláda spolu s prezidentem Morenem,“ řekl dál Duncan. „Dnešní akci předcházel dlouhý dialog mezi oběma zeměmi. Těším se, že v nadcházejících letech budou Británií a Ekvádor pojit silné bilaterální vztahy,“ uzavřel.

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko v roce 2017 případ odložilo. Právní zástupce ženy, která Assange ze znásilnění obvinila, chce proces znovu otevřít, informovala agentura AFP.

Stále ale může být Assange vydán i do USA, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu. Ekvádorský prezident Moreno ale podle Reuters uvedl, že jeho země dostala od Londýna záruku, že Assange nebude vydán do země, kde by mu hrozil trest smrti. Mezi tyto státy patří i Spojené státy. Právě strachem z vydání do USA hájil Assange své rozhodnutí z ambasády nevycházet.

Zakladatel WikiLeaks zůstane ve vazbě na ústřední londýnské policejní stanici a co nejdříve předstoupí před magistrátní soudu v londýnském Westminsteru, napsala BBC s odvoláním na policii.