Netanjahu zřejmě zůstane premiérem. I když trestně stíhaným

Benjamin Netanjahu vyšel i z letošních voleb jako vítěz

Benjamin Netanjahu vyšel i z letošních voleb jako vítěz Zdroj: ČTK

Benjamin Netanjahu
2
Fotogalerie

Současný předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu bude podle všeho schopný opět sestavit pravicový kabinet. Středová formace Modrá a Bílá Bennyho Gance sice zřejmě obdrží v parlamentu stejný počet křesel jako premiérův Likud, ten však má větší koaliční potenciál. Situaci může zkomplikovat Netanjahuovo trestní stíhání.

Ačkoli předseda vlády během kampaně prohlašoval, že Izrael není státem všech svých občanů, a mluvil o rozšíření izraelské svrchovanosti na Západním břehu Jordánu, nyní tón zmírnil. „Bude to pravicová vláda. Ale mám v úmyslu být premiérem celého Izraele, pravice i levice, Židů a stejně tak i nežidovských obyvatel,“ prohlásil. 

Po sečtení většiny hlasů z úterních voleb se předpokládalo, že obě velká uskupení získají ve 120členném Knesetu po 35 mandátech. Blok Likudu a jeho spojenců zřejmě bude mít celkem 65 poslanců. Sestavování vlády přesto nemusí jít zcela hladce. Z prvních reakcí bylo zřejmé, že si potenciální partneři premiéra budou klást řadu podmínek. Všichni dobře vědí, že generální prokurátor plánuje Netanjahua obvinit z korupce a podvodu. Nyní se čeká na nové zprávy z vyšetřování. 

Za vítěze se přitom ještě v úterý večer považoval i Ganc, jenž se na základě prvních průzkumů nevzdával naděje, že by mohl vládu formovat on. 

„Tyto volby mají jasného vítěze a jasného poraženého,“ tvrdil. Ve středu pak uznal svou porážku. Konečné slovo v otázce, kdo sestaví vládu, však bude mít prezident Reuven Rivlin. 

Obě velké partaje nakonec přesvědčily více voličů, než jim předpovídala šetření preferencí. Tím však patrně vyřadily ze hry dvě malé strany, které se podle průzkumů měly do parlamentu dostat. Nová pravice se přitom pohybovala tak těsně pod hranicí vstupu, že se do poslední chvíle nevzdávala naděje. 

Celková volební účast dosáhla 68 procent, tedy o čtyři procentní body méně než minule. V arabské komunitě však řada lidí vyslyšela výzvy k bojkotu. Podle odhadů v ní hlasovalo jen 44 procent oprávněných voličů, minule skoro dvě třetiny.