Assange z ekvádorské ambasády: Ukončete hon na čarodějnice

Julian Assange, Wikileaks

Julian Assange, Wikileaks Zdroj: CTK

Julian Assange dnes vyzval Spojené státy, aby ukončily "hon na čarodějnice", který prý vedou proti jeho serveru WikiLeaks. Server v minulosti zveřejnil tajné dokumenty americké diplomacie a armády. Assange promluvil z balkónu ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde se už dva měsíce skrývá.

Před ambasádou hlídali policisté, kteří byli připraveni šéfa WikiLeaks zadržet v případě, že úřad opustí. Britský soud rozhodl o vydání Assange do Švédska, kde zakladatel WikiLeaks čelí podezření ze sexuálních deliktů.

Assange prohlásil, že když je ohroženo fungování WikiLeaks, je ohrožena i svoboda slova. Zároveň vyzval Washington, aby přestal pronásledovat lidi, kteří upozorní na nepravosti, jež mocní tajně páchají.

Jmenovitě Assange vyzval k propuštění amerického vojína Bradleyho Manninga. Ten čeká na vojenský soud za to, že údajně ukradl z databází desítky tisíc tajných informací o válkách v Iráku a v Afghánistánu a čtvrt milionu diplomatických depeší, které pak předal WikiLeaks.

Assange se na ekvádorské ambasádě skrývá od 19. června. Utekl tam poté, co britský soud po řadě odvolání s konečnou platností rozhodl, že má být jednačtyřicetiletý Australan vydán do Švédska. Assange tento týden získal od Ekvádoru azyl, stále však není jasné, jak by mohl ambasádu opustit. Britská policie je připravena ho zadržet, jakmile objekt velvyslanectví opustí.

Zakladatel WikiLeaks dnes za udělení azylu poděkoval ekvádorskému prezidentovi Rafaelu Correovi, celé vládě tohoto jihoamerického státu a také ekvádorskému lidu. Rovněž poděkoval všem, kdo ho podporovali a podporují. Požádal také svou rodinu o odpuštění za komplikace, kterým ji vystavil. Dětem slíbil, že se s nimi brzy sejde.